Illiberális körmagyar

Illiberális körmagyar

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Recep Tayyip Erdogan török elnök a Nemzeti Atlétikai Központban, ahol a kormányfő fogadta a nemzeti ünnepünk, illetve az atlétikai világbajnokság alkalmából Budapestre érkezett magas rangú külföldi vendégeket 2023. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Amikor a pártállam utolsó kormánya 1989-ben úgy döntött, hogy kiengedi a nyugati határon a tömegesen hazánkban tartózkodó keletnémet menekülteket, az ország politikai elitje világossá tette, lélekben már szövetségi rendszert váltott. Ebben konszenzus volt a döntően addigra reformerek által irányított egypárt és az ellenzéki erők között. Bár magát a társadalmat erről nem (sem) kérdezték meg, a törekvés vélhetőleg többségi támogatást élvezett.

Magyarország ’89-ben még a Varsói Szerződés és a KGST tagja volt, közjogi-politikai berendezkedése az illiberális, a szabad versengést intézményesen kizáró, szovjet típusú államszocializmusnak felelt meg. A keletnémetek kiengedése az akkori szövetségesek – különösen az NDK vezetőinek – szemében árulással ért fel. Az 1990 utáni Magyarország sokat profitált a Németh-kormány döntéséből, amely az ellenzék jelentékeny részéhez hasonlóan jól mérte fel a mozgásteret: a hanyatló Kelet, a meggyengült Szovjetunió Gorbacsov vezetésével nem akar a geopolitikai átrendeződés útjába állni. Magyarország így puskalövés nélkül váltott rendszert, majd csatlakozott a nyugati szövetségi rendszer intézményeihez. A csalódás, amely 2010-ben földrengésszerűen rajzolta át a belpolitikai térképet, s amely részben a kilencvenes évek elején éppen az akkori Fidesz által a leghatározottabban képviselt neoliberális, mintakövető, a magyar adottságokra és vágyakra kevéssé figyelő kurzus eredménye, nem járt szükségképpen a szövetségi rendszer, az 1989–90-es értékválasztás újragondolásával.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 8-án megjelent, 2023/36. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!