Ismét összekaptak a parlamenti választás előtt a felvidéki magyarok

Ismét összekaptak a parlamenti választás előtt a felvidéki magyarok

Szlovák és magyar zászló a nagymagyari polgármesteri hivatalban, a háttérben egy csornai díszdobozzal (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Vészesen közeleg a megmérettetés ideje a felvidéki magyar politikai erők számára: a szeptember 30-ára kiírt parlamenti választásig már csupán szűk két hónapja maradt az Összefogásnak, hogy rendezze sorait. Míg korábban a magyar pártok együttműködésének hiánya vezetett oda, hogy a magyar politikai erők kiszorultak a parlamentből, addig könnyen lehet, hogy most a lista reményteli húzóembere miatt fullad kudarcba a kísérlet.

Noha a 2021-ben több felvidéki magyar párt összeolvadásából alakult Szövetségben (Aliancia) már a kezdetektől rendszeresek voltak a viták a korábbi pártok alapjain létrejövő platformok között, a mostani vihar jóval súlyosabbnak tűnik. Ennek kiváltó oka a Szövetség MKP-platformjának május közepi bejelentése volt, amely szerint elindítják a választáson Gyimesi Györgyöt, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OlaNO) korábbi képviselőjét. A politikus múlt év áprilisában azért hagyta ott a pártját, mert másféle nézeteket vallott az ukrajnai háborúról, vagyis ellenezte a szlovák kormány elkötelezett támogatását Ukrajna iránt. Gyimesi emellett az akkori miniszterelnök, Eduard Heger munkáját is kritizálta, és végül úgy döntött, hogy inkább távozik a pártból. Nem fogadta mindenki tárt karokkal a Szövetségben: a Híd azonnal kiadott egy nyilatkozatot, amelyben egyértelműen kijelentették, hogy nem hajlandók vele egy listán indulni. Sokan már akkor azt gondolták, hogy ezzel megpecsételődött a Szövetség sorsa, azonban a magyar pártok összefogásából született párt mégsem omlott össze.

• Miért robbant ki az újabb konfliktus?
• Hogyan próbálnak egyensúlyozni a felvidéki magyar politikai erők?
• Hogyan áll a Szövetség népszerűsége?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 4-én megjelent, 2023/31. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!