Kemény ellenállásba ütközött Netanjahu

Kemény ellenállásba ütközött Netanjahu

Tüntetők a kormány igazságügyi reformja elleni tiltakozáson Tel-Avivban 2023. július 29-én (Fotó: MTI/AP/Cafrir Abajov)

Rohamosan zuhan Benjámín Netanjáhú, a Likud, illetve a jobboldali pártok népszerűsége Izraelben, miután a miniszterelnök keresztülvitte az izraeli parlamenten az igazságügyi reformcsomagot, amely alapvetően korlátozná a jövőben a legfelsőbb bíróság hatáskörét. Így ha ma tartanák a választásokat, a mérések szerint a Likud és a köréje tömörülő pártok már csupán 52 mandátumot szereznének a 120 fős izraeli törvényhozásban.

Netanjáhúnak már régi terve a bíróságok jogainak korlátozása, ezért a kabinetje egy olyan reformcsomagot állított össze, amely a Likud-vezér állítása szerint szükséges a hatáskörök kiegyensúlyozásához és a legfelsőbb bíróság túlkapásainak megakadályozásához. A kritikusok szerint viszont ezek a változások elősegíthetik a korrupciót és a hatalommal való visszaélést, mivel megszüntetik a kormány végrehajtó hatalmának hatékony ellenőrzését. A törvénymódosító javaslat elleni, március óta tartó tiltakozások az izraeli társadalom valamennyi rétegét megmozgatták, ráadásul hiába bólintott rá a parlament, a jelek szerint még mindig nem biztos, hogy az illiberális miniszterelnök megnyeri ezt a hatalmi játszmát, hiszen a törvény elfogadása ellenére sem nyugodtak le a kedélyek az országban.

• Miért ellenzik Netanjáhú lépését a tartalékosok?
• Az Egyesült Államok is Netanjáhú ellen fordul?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 4-én megjelent, 2023/31. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!