A Kósa Lajos-éra bedőlt projektjének romjain építkezik Jellinek Dániel cégcsoportja Debrecenben

A Kósa Lajos-éra bedőlt projektjének romjain építkezik Jellinek Dániel cégcsoportja Debrecenben

A debreceni Steinfeld-ház (középen, letakarva) (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Jellinek Dániel, az ország egyik feltörekvő nagyvállalkozója tulajdonos-befektetőként is megveti lábát Debrecenben. Vállalatcsoportja tulajdonába került ugyanis a Piac utcai egykori Steinfeld-ház és a kapcsolódó ingatlanegyüttes, beleértve egy 500 férőhelyes parkolóházat is. A fejlesztési tervek érdekében a helyi önkormányzat sietett a cégcsoport segítségére: a vállalat kérésére megnövelték a Piac utca 57–61. számú ingatlanon a beépítési magasságot.

A szóban forgó ingatlanegyüttes egyike a fideszes Kósa Lajos polgármester nevéhez kötődő bedőlt projekteknek, ami után a romeltakarítás az utódokra maradt. Az ingatlanügy szálai 2006-ig nyúlnak vissza. Debrecenben ez a Kósa-rendszer megcsontosodásának, illetve az önkormányzat és a helyi Épszer-Innobau Kft.-t tulajdonló B. fivérek között érlelődő üzletek időszaka. Az Épszer-csoport akkoriban a debreceni ingatlanpiac meghatározó szereplőjének számított, a Kósa-érában több üzletet is kötött a várossal. A cégnév ismerősen csenghet más okból is: a fivérek másik vállalkozása, az Épszer-General Rt. részese volt a hűtlen kezelés miatt elítélt fideszes megyei közgyűlési alelnök, Virág László büntetőügyének.

Az önkormányzat 2006-ban értékesítette a Piac utcai tömböt az Épszer-Innobaunak, amelyhez egy értékes Miklós utcai ingatlan is kapcsolódott. Figyelemre méltó egyébként, hogy akkor a beruházó terveit az az önkormányzati cégvezető – Kováts Ákos – vázolta a közgyűlési képviselőknek, aki 2019-ben lapunk leleplező cikke nyomán távozott az önkormányzat ingatlanhasznosító cégétől (Kováts magának privatizált értékes önkormányzati telket).

A szóban forgó Piac utcai ingatlanon jelentős várostörténeti értékű, ám mára lelakott, málló homlokzatú házak állnak (lásd keretes írásunkat). Rendbetételük emellett a városkép szempontjából is fontos lett volna. A fejlesztési elképzelés egy másik projekttel kapcsolódott össze: a szomszédos Miklós utcai ingatlanokkal egy nagyszabású városrehabilitációnak volt része, ahová az Épszer-Innobau az önkormányzat részvételével grandiózus bevásárlóközpontot és irodaházat álmodott Apolló Superior néven, durván 10 milliárd forintért. A fejlesztéshez a város egy vitatott ügylettel átengedte az Apolló mozit is magában foglaló épülettömb egy részét a beruházónak.

• Milyen folyamat vezetett a nagyszabású projekt bedőléséhez?
• Mikor ment tönkre az Épszer-Innobau?
• Miért fontos Debrecenben a szóban forgó Piac utcai ingatlanegyüttes rendbetétele?
• Hogyan jutott hozzá a Jellinek Dániel érdekeltségébe tartozó Indotek vállalatcsoport az ingatlanegyütteshez?
• Mennyiért keresett gazdát a felszámoló az ingatlanvagyonnak?
• Konkrétan milyen beruházást tervez az Indotek a tulajdonába került ingatlanon? Hány milliárd forintos beruházással kalkulálnak?
• Milyen szándékai vannak a cégcsoportnak a tulajdonába került parkolóházzal?
• Tárgyaltak-e már a debreceni önkormányzattal a működtetés átadásáról? Mi a szándéka Debrecen önkormányzatának?
• Mire van szükség ahhoz, hogy megnyithasson a mélygarázs?
• Vannak-e még befektetési tervei az Indotek csoportnak Debrecenben?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 29-én megjelenő, 2023/38. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online