Telekpanama Debrecenben – önkormányzati cégvezető privatizált belvárosi telket, magának

Telekpanama Debrecenben – önkormányzati cégvezető privatizált belvárosi telket, magának

A visszaélés árnyéka vetül az épületre (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Remek üzleti érzékről tett tanúbizonyságot egy debreceni önkormányzati cégvezető. Kováts Ákos, a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatója olyan ügyesen privatizált egy értékes, belvárosi ingatlant, hogy a telket megvásárló cég fél év múltán észrevétlenül került az ő kizárólagos tulajdonába. A bevásárláshoz pusztán egy stróman vállalkozóra, jó adag furfangra és a debreceni közgyűlés tagjainak gyanútlanságára volt szükség. Jól jött továbbá közvetlen munkatársa is, akit szintén belerántott a buliba – derítette ki a Magyar Hang.

Az külön figyelemreméltó, hogy az Antall József utcai teleken készülő épületet is Kováts Ákos építészmérnök tervezte. Ezt, miként a beruházó céget is tábla hirdeti. A falakat különben már felhúzták, szemre féltávon túl tarthat a beruházás. A kivitelező pedig az a Rosegold Ingatlanfejlesztő Kft., amelybe a cégiratok szerint néhány hete vásárolta be magát újfent Tőzsér Dániel, a Debreceni VSC válogatott futballistája.

A telekpanama részleteit földhivatali és céges adatbázisok, testületi jegyzőkönyvek alapján rekonstruáltuk. Az ügylet gyökerei a város új közlekedési ütőerének, a nyugati kiskörút kialakításáig nyúlnak vissza. Az ingatlan az Antall József (korábban Boldogfalva) utcában található, közvetlenül a megyei iparkamara épülete mellett.

A körút építéséhez megvásárolt és kisajátított ingatlanok maradéka a közgyűlés döntése után 2016-ban került a Kováts Ákos által vezetett önkormányzati céghez, a Cívis Ház Zrt.-hez. A szóban forgó 953 négyzetméteres telekre egy fontos kitétel is vonatkozott: ennek értelmében a terület – az elszabadult költségek miatt napirendről lekerült – főpályaudvar megépüléséig nem építhető be, fizető parkolóként kell hasznosítani. Többek között ez volt az oka annak, hogy mindössze nettó 38 millió forintra értékelték.

Az ingatlant a Cívis Háznál közel két évig altatták (Kováts szerint a kötelem miatt nem lehetett értékesíteni). Hogy valami készül, azt legfeljebb 2017 júliusában lehetett volna megsejteni. Ekkor a vezérigazgató személyesen kérte a közgyűléstől, hogy a beépítési tilalmat és a parkolóműködtetési kötelezettséget vegyék le az ingatlanról. A 34 tagú testületen – ebből 24 képviselő plusz Papp László polgármester fideszes – kérdés nélkül ment át a javaslat, így került át a parkoló a két szomszédos önkormányzati területre.

Papp László polgármester és Kováts Ákos vezérigazgató 2019-ben a 25 éves Cívis Ház Zrt. ünnepségén (Fotó: Civisház.hu)

A privatizáció azonban csak ezt követően pörgött fel igazán. 2017 szeptemberében ugyanis egy hajdúszoboszlói üzletember, Farkas Csaba bejegyezett egy új céget Déco Apartmanház Kft. néven, egy hónappal később ezzel vitték ki az ingatlant a Cívis Háztól. A frissen létrehozott Déco Kft. ugyanis októberben megvásárolta a szóban forgó Antall József utcai telket. Az ingatlan ezt követően kezdett közeledni Kovátshoz. A szoboszlói stróman már novemberben kiszállt a Déco Kft.-ből: Kováts ekkor egy közeli munkatársát ültette a cég ügyvezetői székébe (akit kiszolgáltatottsága miatt nem nevesítünk). Eközben pedig a céget Kováts Ákos Arany János utcai lakhelyére jegyezték be. A telek 2018-ban került végleg Kovátshoz. A Déco Kft.-t ugyanis összevonták Kováts két másik privát cégével, a Rendszer Stúdió Építés Tervező Kft.-vel és a Miklós Kapu Kft.-vel. A Déco Kft. azóta az ő kizárólagos tulajdonában áll.

Kováts – aki Kósa Lajos (Fidesz–KDNP) korábbi polgármester régi embere, 2007 és 2014 között a hivatal főépítésze is volt – 2000 óta vezeti a Cívis Ház Zrt.-t. Legutóbb 2016-ban hosszabbítottak vele, megbízatása 2021 júliusáig szól. Kováts a kivitelezés alatt álló épületegyüttesében üzlethelyiségekre is keres bérlőket, vevőket. Ezzel saját cége is az önkormányzati tulajdonú – és általa igazgatott – Cívis Ház konkurenciájává vált. Ez azért vet fel kérdéseket, mert jelenleg is 26 üresen álló üzlet- és irodahelyiségnek keresnek gazdát az önkormányzati cégnél. Régi probléma ugyanis Debrecenben, hogy a város frekventált helyein – köztük a főutcának számtó Piac utcán – vért izzadnak, hogy bérlőket találjanak az üres üzlethelyiségekbe, különösen a második helyi pláza megjelenése óta.

Kováts Ákost valamennyi állítással szembesítettük. A történteket nem tagadja, de szerinte visszaélésről szó sincs, a felvetésekre megpróbált magyarázatot adni. E szerint nem szándékolt folyamat eredménye, hogy nála kötött ki a szóban forgó ingatlan. Azt írta, hogy miután a parkolási kötelmet levette a közgyűlés a szóban forgó területről (volt e célra mellette alkalmasabb terület), öt különböző fórumon hirdették meg az ingatlant, többször. Erre jelentkezett a befektető (Farkas Csaba, a Déco Kft. akkori tulajdonosa), akinek ajánlatát elfogadta a Cívis Ház tulajdonosi jogait gyakorló Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatósága. Közlése szerint a telket 5 millió forinttal magasabb áron adták el, mint amennyit a Cívis Ház fizetett érte.

Magyarázata szerint ő úgy keveredett az ügybe, hogy a befektető előtt megnyílt egy másik, előnyösebb ingatlan vásárlásának lehetősége. „Megkeresett, hogy akár nyereség nélkül is sürgősen értékesítené a telket tulajdonló projektcégét. Jeleztem számára, hogy én is gondolkozom hasonló beruházáson, így érdekel a projekt. Ezt annak tudatában tettem, hogy a telket többszöri hirdetés után, nyílt pályázaton vásárolták meg, így nem lehet összeférhetetlenség. Mivel már rendelkeztem egy azonos profilú céggel, a projektcéget ez a vállalat vásárolta meg, és ezért kértem fel cégeim egyesítéséig egy közvetlen munkatársamat a vezetésre”.

Kováts a felvetésre – miszerint befektetőként maga is rontja a Cívis Ház üzleti tevékenységét – úgy reagált, hogy (mint tervező-beruházó) eredetileg nem akart az épületben üzleteket kialakítani, a földszinten garázsokkal számolt. China Tibor városi főépítész azonban ragaszkodott hozzá, hogy a földszintre üzletek kerüljenek annak ellenére, hogy nincs előttük parkolási lehetőség. „Mivel az üzletek eladása, kiadása nehézkes, nem jelent konkurenciát a Cívis Ház Zrt. részére” – érvelt.

A feltárt telekügylet miatt azonban nem mond le a Cívis Háznál betöltött vezérigazgatói tisztségéről. Ezt azzal indokolta, hogy szerinte „nem történt olyan dolog, amely személyemmel szemben bármilyen intézkedést indokolna”.

Kováts Ákos Miklós utcai telekügyletéről itt olvashatnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/39. számában jelent meg szeptember 27-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/39. számban? Itt megnézheti!