Jó ötlet éppen járvány idején összemérni az életeket?

Jó ötlet éppen járvány idején összemérni az életeket?

Visszahelyezték az olimpiai játékok szimbólumát, az ötkarikát felújítás után eredeti helyére a Tokiói-öbölben fekvő Odaiba mesterséges szigeten 2020. december 1-jén (Fotó: MTI/EPA)

Péntektől soron kívül kapják meg a koronavírus elleni vakcinát az idei évre halasztott tokiói nyári, illetve a 2022-es pekingi téli olimpiára készülő sportolók és stábtagok. A kormány a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kérését teljesítve vette előre a versenyzőket, ezzel biztosítva a sikeres felkészülést és szereplést. Az igény nem meglepő, különösen azt követően, hogy az egyre bizonytalanabbá váló tokiói nyári játékok miatt szorult helyzetbe került Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) közleményben jelezte, hogy örömmel vennék, ha a sportolók előnyt élveznének az oltási programokban. Az alig érzékelhető nyomásgyakorlás eredményesnek bizonyult.

Az érvek világosak: négy – a halasztás miatt öt – év munkája mehet veszendőbe, ha nincs olimpia, vagy ha a versenyző a betegség, vagy a megfelelő felkészülés hiánya miatt lemarad. Ez különösen fájdalmas lehet egy olyan ország esetében, ahol a sportsikerek „identitásképző és nemzetépítő” ereje felülír szinte mindent. Ráadásul csupán néhány száz, legfeljebb ezer oltásról van szó, ami elhanyagolható a nyájimmunitás eléréshez szükséges 5-6 millióhoz képest.

Ez mind érthető, a baj csak az, hogy a jó szándék ellenére a kivételezéssel számvetésre kényszerítenek minket, az olimpián nem induló átlagembereket. Mennyit érek egyszerű állampolgárként az állam számára.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!