„Az alapján fognak bennünket kezelni, hogy miként állunk ki az ukránok szabadságküzdelmében”

„Az alapján fognak bennünket kezelni, hogy miként állunk ki az ukránok szabadságküzdelmében”

Sor a beregszászi magyar konzulátus előtt 2022. február 25-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Jelenleg katonai közigazgatás van itt, ami azt jelenti, hogy minden a háborús helyzetnek van alárendelve. A településeken folyamatosan cirkál a rendőrség, vagyis figyelik a rend betartását, tilos az alkohol forgalmazása is – így festette le a kárpátaljai helyzetet a Magyar Hang helyszínen lévő tudósítójának adott interjújában az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. 

Zubánics László elmondása szerint jelenleg az általános mozgósításról szóló törvény értelmében először azokat hívják be, akik az elmúlt években katonai szolgálatot teljesítettek, illetve van fegyverforgatási tapasztalatuk. Hiszen például egy falusi tanár, aki életében nem fogott fegyvert, nem feltétlenül alkalmas most katonának.

A magyar érdekvédő valószínűsítette azt is, hogy a háború után egy új társadalmi szerződés fog létrejönni, amelyben meghatározzák, hogyan állnak az oroszok vagy akár a magyarok is az új berendezkedéshez, illetve hogyan viszonyul a többségi nemzet hozzájuk.

• Milyen most a biztonsági helyzet Kárpátalján?
• Mennyire reálisak a félelmek, hogy orosz diverzánsok is lehetnek a környéken?
• Mi most a helyzet, kiket visznek el?
• Az elmúlt években a magyar-ukrán kapcsolatok nem alakultak túl jól. Hogyan látja, a mostani konfliktus hozhat ebben változást?

A válaszokat a Magyar Hang március 11-én megjelent, 2022/11. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!