Az egyetlen cél a hatalom megtartása – páros interjú Lakner Zoltánnal és Závecz Tiborral

Az egyetlen cél a hatalom megtartása – páros interjú Lakner Zoltánnal és Závecz Tiborral

Závecz Tibor és Lakner Zoltán (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Befagyott frontvonalak jellemzik a politikai versenyt a közvélemény-kutatások szerint: a Závecz Research felmérései azt mutatják, hogy az elmúlt egy év során végig hibahatáron belüli különbség volt a kormánypárt és az ellenzéki tömb között, többnyire az ellenzék javára. És bár más intézetek időnként nagyobb különbségeket mérnek, vagy ellenzéki helyett kormánypárti előnyt, a két tábor minden közvélemény-kutató szerint nagyon közel van egymáshoz. Závecz Tibor politikai elemzőt, közvélemény-kutatót és Lakner Zoltán politológust, a Jelen hetilap főszerkesztőjét kérdeztük a kormánypárt és az ellenzék stratégiájáról, az előválasztás tétjéről és arról, miért rövid életűek Magyarországon az olyan botrányok, mint a Pegasus-ügy.

Oda jutottunk el, hogy van két nagyjából azonos tömb, jellemzően egy kis ellenzéki vezetéssel, ha a listás szavazatokat nézzük, még ha ebben a választási rendszerben ez nem is elégséges ahhoz, hogy megnyerjék a választást. Az igazán nagy kérdés az, hogy a kétszer negyven százaléknyi szimpatizánsi körből, ami bő 3-3 millió főt jelent, mennyien fognak elmenni voksolni. Szerintem a pártok azt tűzték ki célul, hogy közülük minél több rokonszenvezőt elvigyenek szavazni, ha lehet, mindannyiukat. Nem az a megfejtés, mint régen, hogy a bizonytalanok csoportjából minél többeket megszólítsanak, hanem az, hogy a meglévőket hogyan lehet mozgósítani foglalja össze a helyzetet Závecz Tibor.

A kérdés már csak az, hogy mivel: míg a Fidesz az egyes társadalmi csoportoknak adott juttatásokkal és ellenségképekkel kedvez, az ellenzék számára az kínálhat narratívát, hogy sokan vannak rossz egzisztenciális helyzetben. A következetes politikai kommunikáció hiányát azonban mindkét elemző érzékeli az ellenzéki oldalon. – Sok rosszat el tudok mondani a Fideszről, de iszonyú következetesen kommunikál: ha volt egy ügye, sosem engedi el. Most is látjuk, hogy visszatér a Soros-téma és a menekültek. Ezek a témák egymáshoz vannak ragasztva, olyanok, mintha egymásból következnének. Ez nem más, mint maga a politikai narratíva. Egy-egy botrány önmagában nem jelent sokat, ha a választók nem tudják mihez kötni, és ha a pártok nem képesek arra, hogy három napnál tovább ugyanazt mondják ugyanarról a dologról. Ez sok kérdést felvet a politizálás minősége kapcsán. Szerintem az ellenzéknek is újra kell tanulnia, hogy tétje van annak, amit csinál, mert tényleg lehet nyerni. Élesbe kell kapcsolniuk – így gondolja Lakner Zoltán. 

Erről is olvashat a páros interjúban:
• Társadalmi-gazdasági szempontból elképesztően sűrű éven vagyunk túl, hogyan lehet mégis, hogy ez az erőviszonyokban nem idézett elő jelentősebb változást?
• Mennyire lehet fontos faktor a politikában az unalom?
• Ha eddig is a Fideszre volt igény az egzisztenciális problémákkal küzdő társadalmi rétegekben, ez miért változna meg most?
• Nagyon közel áll egymáshoz a Závecz Research legfrissebb kutatásában a három legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt, Jakab Péter, Dobrev Klára és Karácsony Gergely, ebben a sorrendben. Mi döntheti el a meccset?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 6-án megjelent 2021/32. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!