Lannert Judit oktatáskutató: Balkanizálódik a magyar oktatás

Lannert Judit oktatáskutató: Balkanizálódik a magyar oktatás

Lannert Judit (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Azért hiányzik sok pedagógus a magyar közoktatásból, mert sok kis iskola van, és sok tantárgy. Ha nincs elég pedagógus, akkor nem feltétlenül több kell, hanem a pedagógusok iránti keresletet kell csökkenteni – mondta a Magyar Hangnak Lannert Judit oktatáskutató. Szerinte ez többek között úgy érhető el, ha a politikai döntéshozók felvállalják a konfliktust, ami a kis iskolák bezárásával jár. 

 – A kis iskolákkal kapcsolatban a 2004-es portugál oktatási reformot szoktam példaként hozni. Ott racionális iskolahálózatot hoztak létre, és ennek része volt, hogy a kis iskolákat megszüntették – teszi hozzá a kutató. Szerinte ez Magyarországon is elengedhetetlen lenne. – Ha egy fizikatanárnak nyolc órája van egy kis iskolában, akkor logikus lenne, hogy egy másik iskolában is tanítson, de erre általában nem nyitottak a pedagógusok, inkább gyerekfelügyeletet vállalnak a saját iskolájukban, ami óriási pazarlás. Mégis sok helyen ez van – mondja Lannert Judit.

• Miért működött Portugáliában az oktatási reform?
• Miből gondolja, hogy túl sok a tananyag a magyar iskolákban?
• Milyen más ország oktatási rendszerhez hasonlít a magyar?
• Van-e kiút a lecsúszó oktatásból?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 14-én megjelent, 2023/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!