Lesz-e újabb női elnökjelölt az Egyesült Államokban?

Lesz-e újabb női elnökjelölt az Egyesült Államokban?

Nikki Haley és Donald Trump (Fotó: Facebook/Amerikai ENSZ-nagykövetség)

Lépéshátrányban van Joe Biden. A republikánus tábor a 77 éves Trump mögött áll, de a közvélemény-kutatások szerint Nikki Haley esélyesebb lenne. Célegyenesbe ért az amerikai elnökválasztási kampány. Körkép az előválasztások előtt.

A decemberi közvélemény-kutatások megerősítették, hogy lépéshátrányba került Joe Biden demokrata elnök a lehetséges republikánus kihívóival szemben. Először Donald Trump újrázni kívánó volt elnök előzte meg a felmérésekben, jelenleg pedig már Trump két legerősebb riválisa is legyőzné a jelenlegi elnököt egy most tartandó választáson. A legutóbb kiadott három nagyobb közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy Biden mindegyik lehetséges kihívójával szemben több százalékpontnyi hátrányba került.

A RealClearPolitics szerint Trump 2, Ron DeSantis 1, míg Nikki Haley közel 6 százalékot verne a demokrata elnökre. Hasonló eredményre jutott HarrisX/The Messenger felmérése is, ám még ennél is nagyobb különbséget regisztrált, náluk Trump volt ENSZ-nagykövete, Nikki Haley esetében az előny már elérte a 10 százalékot. A The Wall Street Journal megbízásából készített kutatás volt az egyetlen, ahol Bident döntetlenre mérték Florida kormányzójával, Ron DeSantisszal szemben. Haley viszont náluk már 14 százalékos előnyt mutatott Bidennel szemben.

• Mit gondol a kampány meghatározó kérdéseiről a Republikánus Párt öt legerősebb jelöltje?
• Mi várható Iowában és New Hampshireben?
• Miért kell iparkodnia Joe Biden demokrata elnöknek, ha azt szeretné, hogy 2024-ben újraválasszák?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/50. számában találja. Vegye meg december 21-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!