Lócsiszárok végnapjai

Lócsiszárok végnapjai

Fotó: Röhrig Dániel

A gépesítés miatt már falun is teljesen visszaszorult a lótartás, a lovakkal együtt hamarosan eltűnnek a kupecek is, már csak néhány akad belőlük. Régen minden faluban voltak, akik lóval kereskedtek. Jelenleg Somogy megyében harminc család foglalkozik ezzel. Amióta csökkent az adható-vehető állatok száma, az üzletek is nehezebben köttetnek. Nincsenek például állatvásárok, legalábbis legálisan. Így hát házakhoz jönnek össze a kupecek. Akad, ahol hetven-nyolcvan ló is összegyűlik. A rendőröknek persze feltűnik a forgalom, de ilyenkor bevett válasz, hogy lovasbemutatót tartanak magánrendezvényként, magánterületen…

Többeknek már nincs pénze lovakat tartani, ők vagy szamarat, vagy pónit vásárolnak, mert ezeknek a fenntartási költsége sokkal kisebb, mint egy lóé, és mégsem üres az istálló. Az internetes piac teljesen átvette a nagy vásárok szerepét is. Lassan a lovas találkozóknak, állatvásároknak is lejár az ideje.

*

Laci bácsi, túl a hatvanon, a hangosan kimondott gondolataiba merül. Egyike ő a kevés, a régi időket megélt somogyi lócsiszárnak.

• Milyen volt a gyerekkora Laci bácsinak?
• Miért nem foglalkoznak ma már állattartással?

Cikkünkben fotókon is megnézheti, milyen is a mai lóvásár!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: lókupec, lócsiszár