Macskajaj

Macskajaj

Néhány példány Karl May Winnetou-történeteiből (Fotó: Magyar Hang)

Rajongtam Németországért. A nyolcvanas évek közepét-végét írtuk, addig Csehszlovákia Sátoraljaújhelytől elcsatolt városrészét és Kassát ismertem, meg volt egy családi bevásárlóút Zakopanéba, amiből életkori okokból kifolyólag az égvilágon semmire sem emlékszem, így aztán belecsapás volt a közepibe, hogy az első németországi néptáncos út Bajorországba vezetett. Szoktam erről mesélni, hogy tanácselnök elvtárs is jött velünk, indulás előtt gyorstalpaló ideológiai képzésben részesítve a tánccsoportot, miszerint ne dőljünk be annak, amit látunk, mert a díszes színfalak mögött elnyomják a német munkásokat – pechére családoknál szállásoltak el minket, így elég gyorsan, nagyjából első este megértettük, hogy mit jelent a német munkások elnyomása. Akkor lettem jobboldali.

Ám volt ennek az utazásnak másik tapasztalata is, amit sem akkor, sem azóta nem fogtam fel, mert kellett hozzá egy apacs harcos. Pontosabban a Winnetou-gét. Hogy ugye a német Ravensburger játékgyártó és kiadóvállalat úgy döntött: a közönség egy részétől érkezett kritikák miatt leállítják A kis Winnetou című gyerekfilmből készült két könyvük értékesítését, mivel a felhorgadt vásárlók szerint a termékek közhelyesek és sematikusak, ráadásul a műben figyelmen kívül hagyták az őslakos indiánok ellen elkövetett népirtást, földjeik elrablását, a sztori ráadásul gyarmatosító rasszista eszméket hirdet. Röviden tehát: a woke és a cancel culture nyitotta fel a szememet.

Tudniillik, hogy micsoda kirekesztő rasszista disznók voltunk, amikor a legkülönbözőbb országokból Münchenbe sereglett folkloristák produkcióinak megtekintését követően megállapítottuk: a magyar néptáncnál különlegesebb, összetettebb, cifrább, „macerásabb” szerte e bolygón nincsen, tehát mi, magyarok különleges nép vagyunk. Hm, még az is lehet, hogy nácizmus ez, valami űbermencs cucc, ha jobban belegondolok.

• Mi lehet a baj a Macskaarisztokratákkal? És az Aladdinnal?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 9-én megjelent, 2022/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!