Magyar kutatók a végletek országában

Magyar kutatók a végletek országában

A kutatás egyik alanya (Fotó: Bánszegi Oxána és Szenczi Péter)

Bánszegi Oxána és Szenczi Péter biológusok, akik sok ezer kutatótársukhoz hasonlóan a tudásukhoz méltó élet- és munkakörülmények reményében hagyták el az országot, 2013-ban. Csakhogy ők nem Nyugat-Európába vagy az Egyesült Államokba mentek, mint legtöbben, hanem Mexikóba.

Hogy miért jobb kint? Péter szerint sokkal magasabb a kutatói fizetés, sokkal szabadabb a légkör. Egyedül a pályázás terén érzékelnek némi hátrányt fiatal külföldiként. – Nekem azért hiányzik Magyarország. Azt szoktam magamnak mondani, hogy ha az itteni fizetésem felét megkapnám otthon, akkor hazamennék. De itt sokkal kevésbé jellemzők azok az idegesítő dolgok, amelyek Magyarországon megnehezítik a kutatást – érvel Szenczi Péter.

– Mi a hét év alatt egyszer sem kerültünk veszélyes helyzetbe, noha egyszer láttunk egy lelőtt embert – teszi hozzá Oxána.

A kutatási területük pedig a macska, cikkünkben arról is mesélnek, hogy miért éppen ezt az állatot vizsgálják.

A teljes cikket a Magyar Hang március 5-én megjelent 2021/10. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!