Mennyire ártalmas az egészségre a marihuána?

Mennyire ártalmas az egészségre a marihuána?

Tömeg ünnepli a kannabisz legalizálását az uruguayi felsőház épülete előtt (Fotó: Transform Drug
Policy Foundation)

Tíz éve legalizálta Uruguay először a világon az élvezeti kannabiszfogyasztást. A rekreációs célú marihuánahasználat legalizálása azóta megállíthatatlan trendként söpör végig a világon. Így az elmúlt évtizedben már elegendő kutatási adat gyűlt össze a fű mentális és fizikai egészségre gyakorolt tényleges hatásairól ahhoz, hogy előítélet-mentes, viszonylag objektív képet alkothassunk róla. Az összkép szerint a fű messze nem veszélytelen, különösen a serdülőkre nézve, de hosszú távon valószínűleg nem okoz több (vagy annyi) kárt, mint a legális kábítószerek: a legtöbb ember halálában szerepet játszó alkohol és a nikotin. Így nincs racionális indok, hogy utóbbiaktól eltérő módon kezelje a jogrendszer.

Szinte lehetetlen elfogulatlan véleményt alkotni a kannabisz egészségi ártalmait (vagy jótéteményeit) illetően, hiszen nem sok ember – és kutató – van, aki nem szeretné és nem is utálná a legálisan fogyasztható marihuána gondolatát. A vaskalapos hozzáállás szerint minden kábítószert, a herointól a marihuánáig egy kategóriába kell sorolni, a törvény teljes szigorával üldözni kell, és a pár gramm füvet birtokló gyerekeket is börtönbe kell zárni. Eközben ezen emberek között rengeteg a láncdohányos és az alkoholista, és valószínűleg ezek az addikciók okozzák majd a halálukat is.

• Egészséges vagy káros a kannabiszfogyasztás?
• Hogyan alakult a használat a legalizáló államokban?
• Hogyan aránylik a maruihuána károkozása az alkohol vagy a dohányzás veszélyeihez?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024-es első számában találja. Vegye meg január 11-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!