Máté Gábor: Gyerekként viszonyulunk a politikához

Máté Gábor: Gyerekként viszonyulunk a politikához

Máté Gábor (Fotó: Open Books/Bertók Kriszti)

Belebetegszünk a traumáinkba, mégis alig teszünk valamit a változásért – állítja Normális vagy című új könyvében Máté Gábor magyar születésű kanadai orvos, író, akivel a kötet magyarországi bemutatójára érkezve beszélgettünk.

– Függőségnek nevezhetünk minden olyan viselkedést, amelytől az ember pillanatnyi enyhülést vagy örömöt remél, sóvárog utána, és bár ezzel kárt okoz saját maga és a környezet számára, mégsem képes abbahagyni – mondja az interjúban Máté Gábor. – Nem kell feltétlenül drogokhoz vagy alkoholhoz nyúlni ahhoz, hogy függővé váljunk, az evés, a szexualitás vagy akár a munka is ugyanúgy okozhat addikciót. Ha innen nézzük, a társadalom jelentős része valóban érintett, szinte mindannyian függők vagyunk.

És függünk a politikától is. Nem is akárhogy: mint a gyerekek. – A politikusok mindent elkövetnek, hogy elnyerjék a választók bizalmát, majd amikor hatalomra kerülnek, egyetlen ígéretüket sem váltják valóra. A személyes életünkben vajon hány olyan emberrel tartjuk a kapcsolatot, aki folyamatosan kihasznál és átver bennünket? Gyerekként viszonyulunk a politikusokhoz, apákat – és ritkán anyákat – látunk beléjük, és szinte mindent elfogadunk tőlük, csak oldják meg helyettünk a problémáinkat – véli az orvos.

• Miért beteg a nyugati társadalom?
• Milyen hatással lesz ránk a háborús fenyegetés?
• Milyen embernek látja a magyar politikusokat?
• Mi jutott eszébe az október 5-i diáktüntetést hallgatva?
• Hogyan válhatunk egészséges társadalommá?