Még nem elég jók az elektromos autók

Még nem elég jók az elektromos autók

Elektromos autó (Forrás: Unsplash)

Bár jelenleg rengeteg elektromos autót adnak el, a piac hamarosan üvegplafonba ütközhet. Várkonyi András autóipari szakértő szerint nem kérdés, hogy az akkumulátoros technológiáké a jövő, de kár lenne emiatt elvetni az egyéb alternatívákat.

A nagy autógyártók bejelentéseiből arra következtethetünk, hogy szárnyal az elektromos autók piaca. A Volvo például nemrégiben közölte júliusi számait, melyek szerint az összes eladásuk több mint 20 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet, ezen belül az elektromos autóknál, 178 százalékos (!) volt az emelkedés. A BMW duplájára növelte eladásait: az idei második negyedévben kétszer annyi tisztán elektromos autót forgalmazott, mint egy évvel korábban. A Tesla szintén hasonló számokkal büszkélkedik: a második negyedévben 83 százalékkal több elektromos autót adott el, mint az előző év azonos időszakában.

Ezek alapján egyértelműnek tűnik, hogy az elektromobilitás bővülése töretlen. Várkonyi Gábor autópiaci szakértő ugyanakkor lapunknak arról beszélt, hogy ezt a képet érdemes árnyalni, mert az eladások növekedése mellett már az is látszik, hogy létezik egy üvegplafon a keresletben, amelynek elérése után már sokkal lassabban lehet bővíteni az eladásokat.

• Miért lehet üvegplafon az elektromos autógyártás felett?
• Milyen más alternatívák lehetnek még a zöld közlekedésre?
• Mibe fektetnek nagy pénzt az ázsiai országok és miért?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!