Migránsgettók: riogatás vagy valóság?

Migránsgettók: riogatás vagy valóság?

Egy csoport migráns a szerb–magyar határ közelében 2021 májusában (Fotó: AFP via Europress/Oliver Bunic)

Várható volt, hogy a menekültügyi és migrációs szabályozás európai fejleményei kapcsán Magyarországon ismét élénk vita bontakozik ki erről a kérdésről. Az elmúlt évtizedben számos fordulatot vett ez a téma, amely mindig a kormányzati kommunikáció kitüntetett helyére került. Egy dolog azonban állandó maradt: nem történt semmilyen előrelépés az uniós jogalkotás szintjén.

Annyiban változott a helyzet a korábbihoz képest, hogy a tagállamok elfogadtak egy új szabályozásra vonatkozó tárgyalási mandátumot. Ez azt jelenti, hogy nincs még új törvény, de tagállami felhatalmazással a soros elnökség megkezdheti (és már meg is kezdte) az egyeztetéseket az Európai Parlamenttel, amely korábban szintén elfogadta már a saját mandátumát. Ez utóbbi az a tagállami álláspont, amelyet a magyar és a lengyel kormány ellenzett, de a belügyminiszterek tanácsában ez ügyben a minősített többség elegendő volt, az pedig bőven rendelkezésre állt.

• Miről is szólnak pontosan a tervek?
• Mi az, amit Orbán Viktoron kívül egyetlen uniós vezető sem támogat?
• Mi a „migránsgettózás” alapja?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 14-én megjelent, 2023/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!