Mocskos politika: felemás érzésekkel várják Taszáron az új befektetőt

Mocskos politika: felemás érzésekkel várják Taszáron az új befektetőt

Így néz ki 2023 tavaszán a taszári egykori repülőtér (Fotó: Tompos Ádám/Magyar Hang)

Az inflációs időkben úgy elfeketézték a taszári repülőteret, hogy az puszta sivataggá változott – több mint hatszázezer forint a kár. A megjelölt összeg nagyságából alighanem sejthető, hogy a fenti mondat nem napjainkban jelent meg a sajtóban. Valóban: 1947-ben számolt be róla címlapján a Kossuth népe című lap, hogy micsoda kár „érte a kincstárt” amiatt, hogy hónapokon keresztül eladogatták az építőanyagokat, amiből a létesítményt fel kellett volna húzni. Ezért aztán katonai bizottság vonult ki a helyszínre, és a „legnagyobb meglepetésre a repülőtér és épületek helyett csupasz, feldúlt földet találtak”.

„Csupasz, feldúlt földet” éppenséggel most, a 2023-as „inflációs időkben” is találni a taszári katonai repülőtér közelében, ugyanis épp környezeti kármentesítés miatt agyagig túrták fel a létesítmény környékét. Sivatagról azonban szó sincs, épp ellenkezőleg: most pont hogy buja növényzet zöldell a jókora távolságban körbekerített, 2005-ben lezárt kifutópálya körül. – Nyelek és számolok, mert csúnyát nem akarok mondani – jegyzi meg ezt egy taszári férfi, aki ugyan nem ezt a kifejezést használja, de kihámozható a szavaiból, hogy szerinte megint elfeketézték községe repterét.

Azért szólítottuk meg, hogy kikérjük a véleményét arról: 3,6 milliárd forintért – vagyis a kikiáltási árhoz képest mindössze egymilliárddal drágábban – egy hónappal ezelőtt, árverésen elkelt a valamikori légi bázis. Hogy ki vette meg, az egyelőre még nem nyilvános információ, ám a napokban népes kínai diplomáciai küldöttség érkezett a Taszárhoz igen közel fekvő megyeszékhelyre. A kaposvári városházán aztán sajtótájékoztatót tartottak, ahol több helybeli beruházást ismertettek, elhangzott az is, hogy kínai befektetőcsoport épít majd fel a volt taszári repülőtér területén egy karbonsemleges ipari parkot.

• Miért volt Taszárnak aranykor az „amerikai időszak”?
• Hogy várják az új befektetőt?
• Mi köze a Budapest-központú nagypolitikának a reptér elhanyagoltságához?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap május 19-én megjelent, 2023/20. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!