„Nincs meg Putyin telefonszáma”

„Nincs meg Putyin telefonszáma”

Mucsi Zoltán és Beck Zoltán (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Mucsi Zoltán színész és Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere jó barátok, de legalábbis „megszokták” egymás társaságát, művészi együttműködésükből született már videoklip és zenés előadás is. Kritikus produkcióikkal nem odamondani akarnak a hatalomnak, hanem kérdéseket feltenni a társadalomnak.

– A Resti című előadásban közösen lépnek színpadra, a 30Y zenél, Mucsi Zoltán állomásfőnökként irányítja a koncertet. Hogyan találtak egymásra?
Mucsi Zoltán: Az Ördögkatlan Fesztivál az összekötő kapocs. Mindketten oda járunk a kezdetek óta, és ha már ott vagyunk, elkerülhetetlen a találkozás. Lassan megszoktuk egymás jelenlétét.
Beck Zoltán: Nem is barátság a miénk, csak egyszerű megszokás.

M. Z.: Idővel azért megkedveltünk egymást, Zoli közel került a szívemhez.
B. Z.: A megszokás szeretetté mélyült. Családi hagyomány nálunk, hogy minden Ördögkatlanon megnézzük Mrozek Mulatságát, Kapával (Mucsi Zoltán beceneve – szerk.), Scherer Péterrel és Szikszai Rémusszal. Az egyik előadás után valahogy összekeveredtünk, elkezdtünk beszélgetni, így indult.
M. Z.: A gyerekeim időközben, számomra érthetetlen módon, 30Y-rajongókká avanzsáltak, ezért a koncertek után is gyakran összefutottunk Zolival. Egy A38-as fellépést követően jött a Resti-előadás ötlete, amit akkor Zoli szokásos koncert utáni pörgésének tudtam be, azt hittem, másnapra kialussza, de nem így lett.

– Áprilisban, egy héttel az országgyűlési választások után jelent meg a zenekar „Éhezők jóllakottak” című dalához készített klip, Mucsi Zoltán főszereplésével. Az időzítés és a címből is következő társadalomkritika egyértelmű üzenetnek tűnt a hatalom felé, nem tartottak tőle, hogy a klip miatt azonnal balliberális nemzetrontókká válnak?
M. Z.: A bélyeget az ember sosem rakja saját magára, mások ragasztják rá. Zoli írt egy jó szöveget, csináltak hozzá egy jó dalt, és elkészült egy jó klip, ez ennyiről szólt. Amúgy sem vagyok az odamondás híve, nem sokra megyünk vele, ha gyökér módon beszólunk, és utána hősnek érezzük magunkat. Sokkal jobban szeretek beszélgetni, még akkor is, ha itthon inkább az odamondásnak van hagyománya.

B. Z.: Nem volt aktuálpolitikai szándékunk. A választás után jött ki a klip, de a dal magja már jó néhány hónappal korábban megszületett. A szerzemény végső soron egy ember, „az ember” egzisztenciális válságát beszéli el. Közéleti odamondás helyett arra keresi a választ, hogy képesek vagyunk-e személyes felelősséget vállalni a másikért, a többiekért, hogy miként mentjük fel magunkat, és végül hogyan tudunk elszámolni a lelkiismeretünkkel. A dal kapcsán egyből képekben kezdtünk el gondolkodni. Épp vásárolni indultam, már leparkoltam a bolt előtt, amikor hívott az öcsém (Beck László, a 30Y dobosa), hogy a szövegről neki egy jelenet ugrott be, ahogy egy ember a kastélytól a vízhez sétál, ez lett a klip alapja. Ültem a kocsiban, és éreztem, hogy ki kell bontanunk az ötletet, szóltam Epinek (Beck Zoltán felesége), hogy most nem tudok vásárolni, mert muszáj ezen agyalnom, és ott, a parkolóban döbbentem rá, hogy a főszereplő nem lehet más, mint Mucsi Zoltán. Ő jelenítheti meg hitelesen azt az életből már kifelé tartó karaktert, aki az önvizsgálat során szembesül a fiatal generációért vállalt felelősséggel, vagyis a saját kudarcával.

• A mai döntéshozók felelősséget vállalnak a fiatalokért?
• Mi volt Beck Zoltán szándéka a Pride megnyitójára küldött videóüzenetével?
• Mekkora mozgásterük marad ma a művészeknek Magyarországon?

A teljes cikket a Magyar Hang július 15-én megjelent, 2022/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!