Muszáj először az időseket beoltani

Muszáj először az időseket beoltani

Az oltócsoport tagja Csomor Józsefné lakót oltja be a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézménye Vízpart körúti idõsotthonában 2021. január 31-én (Fotó: MTI/Mészáros János)

Az oltási program kezdetén egyértelműen a legidősebb korosztályra kell koncentrálni, mert az ő oltásuk csökkenti leggyorsabban a koronavírusfertőzésből fakadó halálozás mértékét – mutatta ki a ELTE Biológiai Intézet elméleti biológusa, Müller Viktor, illetve hallgatója, Zsichla Levente.

A számításaik szerint, ha beoltanánk 400 ezer nyolcvan év feletti embert, azzal máris majdnem a felére esne a covid-halálozás, a 65 feletti 1,8 millió ember immunizálása pedig 85 százalékkal kevesebb áldozatot eredményezne. Mindez azt feltételezi, hogy az oltás gyakorlatilag teljesen kivédi a halálozást.

  • Mi alapján és hogyan modelleztek a szakemberek?
  • Mi történne, ha azokkal kezdődne az oltás, akik sok emberrel érintkeznek?

A teljes cikket a Magyar Hang február 5-én megjelent 2021/6. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!