Megnéztük, milyen most a tervezett „mini-Dubaj” környéke

Megnéztük, milyen most a tervezett „mini-Dubaj” környéke

Így néz ki most a tervezett „mini-Dubaj” szomszédsága (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Napóleon szédítő magasságban hallgatja, ahogy a balta ütemesen csattog a Suzuki alvázán. A Ridley Scott legújabb, történelmi mozifilmjét hirdető Joaquin Phoenix egy toronyháznyi oszlop tetején feszülő plakátról figyel ránk a budapesti Róbert Károly körúti felüljárón. Nem mindenki tudja, de abban a dzsumbujban, ahonnan ez az oszlop kiemelkedik, élnek emberek. Amikor arra járok, négy helyi férfi éppen arra készül, hogy hamarosan pénzzé teszi a felüljáró alatt parkoló, összefirkált és összedarabolás alatt álló kocsit, pontosabban a fémet, ami az aprítás után marad belőle.

– Hajléktalanok vagyunk, tudja – mondja egyszer csak az alkalmi munkaállomástól ellépő László magyarázatként. Szájában gyufaszálként forgat egy gallyat. Megdöbben kérdésünk hallatán.

Toronyházak a kalyibák helyén

– Erre biztos nem épül semmi – mondja arra a felvetésünkre, hogy az innen egy jókora kőhajításra lévő Rákosrendező vasútállomás környékén egy, a sajtóba kiszivárgott tervezet szerint akkora felhőkarcoló-együttes épülhet, amely még a Hősök teréről is látszódik majd. A tervekben az irodaházak mellett luxuslakások is szerepelnek, valamint egy 220–240 méter magas torony, amely hatszor magasabb, mint a Városliget kapujában álló Gábriel arkangyal szobra.

• Mi az oka annak, hogy senki nem tudja elképzelni, hogy itt egyszer történik valami?
• Miért jöttek az ország másik feléből lakni ide?
• Mi lett a Suzuki sorsa?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/48. számában találja. Vegye meg december 7-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!