Ne féljetek? Féljetek?

Ne féljetek? Féljetek?

II. János Pál pápa emléktáblája a kassai Fő utcában (Fotó: Wikipédia)

Amikor a világ nagyobbik felében teljesen ismeretlen krakkói érseket római pápává választották, első üzenete így szólt: „Ne féljetek!” 1978 októberét írtuk, és itt, a szovjet övezetben tapintható volt a döbbenet. Végül a moszkvai agytröszt azt találta ki, hogy „személyében először választottak szocialista országból pápát az egyház élére”. Ma is nehéz nevetés nélkül olvasni ezt az értékelést.

Karol Wojtyla, azaz II. János Pál akkor 58 éves volt, és szolgálata bizonyos értelemben gyökeres fordulatot hozott az Anyaszentegyház életébe. A világsajtó és számos elemző úgy ítéli meg azóta is, hogy ő „modern” pápa volt, aki számtalan újítással formálta az egyházat. Azért hibás ez az elemzés, mert a modernség lényege, hogy „teljesen új, eddig sosem volt”. Márpedig az azóta szentté avatott pápa egyáltalán nem modernkedett, sőt ellenkezőleg: életre váltotta az 1962–65-ben zajlott második vatikáni zsinat tanítását, amit az összehíváskor így foglalt össze (korábbi) elődje, a szintén szentté avatott XXIII. János pápa: „A zsinattól azt várom, hogy friss levegő áradjon be az egyházba. Le kell végre rázni a császári idők porát, ami Szent Péter trónjára Nagy Konstantin óta lerakódott.” A pápaságról pedig így gondolkodott XXIII. János: „Sokkal nagyobb szükségünk van egy jó atyára, mint tudós teológusokra, akiket aztán nem lehet megérteni.” Valójában egyenes a fejlődés XXIII. Jánostól Ferenc pápáig.

A zsinat teljesítette János pápa reményét, a megvalósítás azonban nem mehetett egyik napról a másikra. Az egyház elkezdte lerázni magáról az állammal való összefonódás okán (azaz Nagy Konstantin óta), 1600 év alatt rárakódott port – és mostanra, Ferenccel egészen közel került ehhez a célhoz. A belső egyházi „reformok” elsöprő többségükben az ősegyházi viszonyokhoz való visszatérést szolgálják. A lényeg világos: Isten kegyelme emberek által és emberekben működik, nem pedig intézményekben és intézmények által.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/2. számában találja. Vegye meg január 18-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!