Hiába állította ennek ellenkezőjét Gulyás Gergely, bármikor átvezényelhetők lesznek a tanárok

Hiába állította ennek ellenkezőjét Gulyás Gergely, bármikor átvezényelhetők lesznek a tanárok

Résztvevők a tanártüntetésen 2022. október 23-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Gulyás Gergely szerint csak kivételes, rendkívüli esetben utasíthatja a tankerület a tanárokat arra, hogy másik iskolában tanítsanak, mint ahová a kinevezésük szól. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfői kormányinfón többször is megismételte ezt az állítást. Csakhogy a sokat vitatott „státusztörvény” tervezetében nincs nyoma ilyen korlátozásnak. Bármikor elrendelhető az átvezénylés a tanár hozzájárulása nélkül is, amikor a tankerület ezt az oktatás folyamatossága érdekében szükségesnek látja. 

„Csak rendkívüli esetben”, illetve „kivételes esetben” ad lehetőséget a státusztörvény a tanárok átvezénylésére – ezt két alkalommal is kijelentette a hétfői kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szavai szerint kompromisszumot is kötött a kormány a tárgyalások során a pedagógus szervezetekkel, amikor az átvezénylést járási szintre korlátozták. Ez utóbbi valóban megtörtént, az azonban nem felel meg a valóságnak, hogy a törvény csak rendkívüli, illetve kivételes esetben adna lehetőségét az átvezénylésére. 

„Felesleges a kivételeket általánosítani. Ez olyan félelem-vagy hisztériakeltés, aminek semmi alapja nincs. Egy példát mondok, a tanári kirendelés egy kivételes dolog, senki nem akar ezzel élni, csak rendkívüli helyzetekben” – mondta Gulyás Gergely. A törvényjavaslat azonban ez utóbbi feltételt nem tartalmazza.

A javaslatban az olvasható: a tankerületi központ a tanárokat „más nevelési-oktatási intézmény feladatellátási helyén történő munkavégzésre utasíthatja” ugyanazon a járáson belül, ahová a kinevezésük szól. Az utasítás feltétele nem az, hogy rendkívüli vagy kivételes helyzet álljon fenn. Elég, ha a tankerület ajánlatot tesz a pedagógusnak, aki ezt öt napon belül nem fogadja el. Ebben az esetben máris utasítható, hogy másik feladatellátási helyen, vagyis a tankerülethez tartozó másik iskolában dolgozzon. Az átvezénylés korlátja, hogy az utasítás legfeljebb a tanítási év végéig szólhatna, illetve, hogy öt éves időszakban az egy évet nem haladhatja meg az ilyen foglalkoztatás.

• Pontosan mi olvasható a törvényjavaslatban?
• Mi is a helyzet a pedagógushiánnyal?
• Mennyiben befolyásolja a tervezett jogszabály a béremeléseket?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!