„Nem opció a feladás”

„Nem opció a feladás”

Résztvevők a tanárok béremeléséért tartott tüntetésen a Belügyminisztérium előtt 2024. január 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Aki a pár ezer forintos emelés után úgy gondolja, hogy most már hátradőlhetünk, az a szakmaiságot árulja el. Egyszerűen nem lehet feladni az oktatás jobbítására irányuló erőfeszítéseket. Ha feladjuk, a gyerekeink nyakába akasztjuk ezt a terhet, meg az unokáinkéba – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Simkó Edit. Az Országos Közös Akarat mozgalom tagja, a pedagógustüntetések egyik vezéralakja úgy fogalmazott, hogy „az oktatás ügyét mi rontottuk el, amikor a rendszerváltás után nem voltunk elég éberek, rálegyintettünk, és fokozatosan bedaráltak minket”. Ennek jóvátétele pedig nem a gyerekeink feladata.

Szóba került az is, hogy a Civil Bázis elnevezésű mozgalom szervezésében a pedagógustüntetések szervezői, köztük ő maga is, a következő hetekben országjárásra indulnak. Három fő témát tárgyalnak majd mindenhol: a helyi ügyeket, az oktatást és a fenntarthatóságot. – Nem arra vágyunk, hogy az összejöveteleken a Fideszt szidjuk, hanem arra, hogy gondolkodjunk közösen ezekről az ügyekről, amelyek pártállástól függetlenül mindenkit érintenek – mondta.

• Hátradőlhetnek-e a tanárok a közelmúltban bejelentett béremelés után?
Elképzelhető, hogy az országjárásukból politikai mozgalom is szerveződik?
• Hová vezet, ha az emberek öntudatos polgárként elkezdenek szerveződni?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap január 25-ig kapható 2024/3. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!