Német László belgrádi érsek: Nem tudjuk megszólítani a mai embert

Német László belgrádi érsek: Nem tudjuk megszólítani a mai embert

Német László belgrádi érsek (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

Az a baj, és ez főleg az egyház baja, a mi bajunk, hogy a kereszténység most uralkodó formái között nem érzik otthonosan magukat, nem tudjuk megszólítani a mai embert – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Német László belgrádi érsek. Véleménye szerint lehet ezt szépíteni, csak nem érdemes és azzal kellene foglalkozniuk, hogy miért nem sikerült életben tartanunk sokakban az egyház, a keresztény élet és tanítás fontosságát. – A volt kommunista országokban – sajnos különösen vonatkozik ez ránk, magyarokra – az egyház nem tanulta meg, hogy adni is kell, nem csak kapni – adott egyfajta magyarázatot.

Német László megfogalmazása szerint az élet sokkal gazdagabb, mint ahogy mi azt látni szeretjük. – Ferenc pápa szokta mondani: ki vagyok én, hogy ítéletet mondjak bárki élete és érzései felett? Ha valaki kizárólagosan csak a heteroszexuális embereket tartja vállalhatónak és elfogadhatónak, akkor kirekeszt embereket, mert az élet nem ilyen fehér-fekete. A kirekesztés miatt sokan nem mernek közelebb jönni az egyházhoz. Érdemes lenne ezért, ahogy erre Ferenc pápa is kér minket, különösen is odafigyelni arra, hogy kiket is rekesztünk ki. Kikről beszélünk gyűlölettel. Ha lovakat, bicikliket, kocsikat, halálra ítélt embereket egyházként megáldunk, akkor nem értem, miért nem áldjuk meg a homoszexuális embereket – fejtette ki.

• Az ünnep eredeti, vallási tartalma háttérbe szorult. Mit szól ehhez az egyház püspöke?
• Miért nem sikerül megszólítani a mai embert az egyháznak?
• Mennyire játszhat szerepet a kereszténység térvesztésében az a vaskos választóvonal, amely a társadalom és az egyháznak a papi rendhez tartozó tagjai között húzódik?
• Ha túllépünk a szexuális kategóriákon, mit tarthatunk olyan közös nevezőnek, amely a heteroszexuálisokra és a homoszexuálisokra egyaránt vonatkozik?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023-as karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg január 4-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!