Nemzet, állam, nemzetállam

Nemzet, állam, nemzetállam

Életkép a Most vagy soha! forgatásáról (Forrás: IMDB)

A propaganda-hadsereg egyik tábornoka, Rákay Philip jelentette be, hogy a Fidesz-világnézet filmes himnuszának szánt „Most vagy soha!” című alkotás díszbemutatója március 15-én, 18.48-kor kezdődik. A mű a Petőfi napjaként is emlegetett esős-borús órákat fogja elmesélni, mégpedig himnikus magasságokba emelve – ha jól értjük az előzeteseket.

Rákay személyét és a rezsim ideológiáját ismerve minden bizonnyal a nemzeti mitológia egy újabb örökbecsűnek szánt darabját kapjuk ajándékba a propagandistáktól. Valószínűleg alkalmas lesz ez a két Orbán-éra összehasonlítására is. A polgári kormányzat emblematikus alkotása A Híd ember volt, Bereményi Géza és Eperjes Károly nevével fémjelezve, számos művésznagyság szereplésével, most csak a gonosz SZDSZ-es Darvas Ivánra emlékeztetnénk, aki egyébként az egyik kulcsszereplőt személyesítette meg. A Hídember csalódást okozott, akárcsak egy rezsimmel később a Sorstalanság, ugyanis – nem mitológiát vittek vászonra az alkotók, hanem Bereményi igencsak reális Széchenyi-képet formált meg, Koltai Lajos pedig elkövette azt a „bűnt”, hogy (szemben a szoclib elvárással) nem a magyar antiszemitizmust mutatta be, hanem Kertész Imre regényének igazi értelmét: az egzisztenciális dilemmát.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap március 13-ig kapható 2024/10. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!