„Nyíregyháza végveszélyben van”

„Nyíregyháza végveszélyben van”

Akkumulátorokhoz gyártanak kellékeket ebben a gyárban, de ez csak az egyik beruházás (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Melyik akkugyárat keresi? – kérdi a férfi, talán biztonsági őr lehet, egy épülő üzem torzója mellett, Nyíregyháza ipari parkjában. Őrbódé nincsen, egyenruha sem, csak egy nyitott ajtajú személyautó, az őrféle ebben ücsörög. 
– Hát az újat. Amit néhány napja jelentett be Szijjártó miniszter.
– Na, az pont nem erre van – feleli, majd útba igazít. Elbúcsúzunk, közben egy másik kocsi közelít ehhez a fehérhez, hallom, amint az őrféle jelent: „Már elküldtem, nincs semmi probléma.”

Gyorsan lefotózom a torzót, utólag látom, hogy ez az, ami nem akkumulátorokat, hanem az akkumulátorokon belül lévő elválasztó lemezeket gyárt majd – ha jövőre befejezik. Ez a Boysen-csoport beruházása, Szijjártó Péter január végi közlése szerint 60 milliárd forintból valósul meg, és a BMW debreceni gyárának termel majd.

Ez az „akkugyár, nem akkugyár” kérdés végigkísér nyíregyházi utamon, vannak, akik szerint az alkatrészgyár ugyanúgy akkugyárnak minősül, hiszen vegyszerekkel dolgoznak benne, mint a másikban. Egy a lényeg: mindkettő veszélyes. 

 

• Mit tudnak a helyiek a bejelentett akkugyárról?
• Milyen összeesküvés-elméletek terjednek?
• Lesz-e tüntetés?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap augusztus 4-én megjelent, 2023/31. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!