Volt, hogy azt hitték a gyerekek, az oltástól zombivá válnak az emberek

Volt, hogy azt hitték a gyerekek, az oltástól zombivá válnak az emberek

Leitersdorfer Sándor fül-orr-gégész főorvos beolt egy férfit a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyírbátori Szakrendelőjében kialakított oltóponton 2021. augusztus 19-én. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Tévhitekkel és bizalmatlansággal küzdenek a segítőszervezetek, amelyek a leszakadó régiókban élő embereket próbálják rávenni az oltásra. Anyagi ösztönzést, a helyi közösség „húzóembereinek” bevonását és a lakosság tájékoztatását tartanák szükségesnek a szociálisan hátrányos helyzetűeket segítő szakemberek az oltási kampány felpörgetéséhez.

A terepen dolgozó segítőszervezetek részt vesznek a tájékoztatásban, és segítenek a rászorulóknak az oltási regisztrációban is. – Az egyik kistelepülésen az oltási kampány kezdetekor meghalt valaki. A családok között futótűzként terjedt a szóbeszéd, hogy azért halt meg, mert felvette a vakcinát. Utána két hónapon keresztül nem tudtunk meggyőzni senkit, hogy adassa be az oltást. Nincs más megoldás, csak az, ha van a településen egy hiteles személy, akiben megbízik a lakosság. Ilyen lehet egy segítőszervezet munkatársa, de egy polgármester vagy egy jó pedagógus is. Ezeket az embereket kellene megtalálni települési szinten. Nehéz és sziszifuszi munka, amelyhez megint csak ismerni kellene a településeket – mondja Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója.

Erről is olvashat a cikkben:
• A regisztráció után is nehéz elérni az embereket
• Van, hogy a pénz sem elég ösztönző

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 27-én megjelent, 2021/35. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!