Orbán a fal előtt rántotta el a kormányt

Orbán a fal előtt rántotta el a kormányt

Prőhle Gergely és Szent-Iványi István (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A további károk elkerülése a legnagyobb haszon, amit Magyarország külpolitikája fel tud mutatni a február eleji uniós csúcs után a Magyar Hang által megkérdezett egykori diplomaták szerint. Prőhle Gergely a Magyar Hangnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy „a szembejövő fal előtt akár csak két milliméterrel elrántani a kormányt: óriási haszon”. Magyarországnak pedig nagyon nagy szüksége van nemcsak a környező országok, de az összes szomszédja és az Európai Unió jóakaratára, különösen egy elnökségi időszak előtt, amit Magyarországtól igazából talán soha nem akartak elvenni. Erre az időszakra most úgy fordul rá a magyar miniszterelnök, hogy azért mégiscsak valamilyen módon megegyezésre jutott a többiekkel.

Szent-Iványi István pedig arról beszélt, hogy mindez a belpolitikában működik igazán. A svéd NATO-csatlakozás kapcsán például nagyon elterjedt nézet, hogy Orbán biztosan tud valamit, és egyszer ki fog derülni, hogy ebben is igaza volt. Ezt egy dologgal alapozta meg, ez pedig a migráció. Azt elismerte, hogy a kormányfő mérte fel a legkorábban és legpontosabban, hogy a témának milyen nagy jelentősége lesz az európai politikában is, később viszont sok stratégiai tévedése volt. Amikor a 2020-as amerikai elnökválasztáskor azt mondta, hogy neki nincs B terve, csak Trump van, az nagy hiba volt. Már a 2019-es európai parlamenti választásnál is azt mondta, hogy nagy jobboldali előretörés lesz, ami elmaradt. Amikor kilépett a Fidesz a Néppártból, akkor azt mondta, hogy sokan fogják követni őket, de senki sem követte. Azt mondta, hogy létrehoz egy nagy jobboldali blokkot, ami a mai napig nem jött létre. Sok ilyen jóslata volt, ami nem jött be. Sőt mostanság egyre inkább ilyen jóslatai vannak – fejtette ki. 

• Az európai parlamenti választáson számítanak jobbra tolódásra?
• Melyik frakcióhoz csatlakozhat majd a Fidesz?
• Miből és hogyan tud Orbán Viktor itthon politikai tőkét kovácsolni?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap február 22-ig kapható 2024/7. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!