Örök harag, vagy csak mosolyszünet? Mi történik Orbán és Matolcsy között?

Örök harag, vagy csak mosolyszünet? Mi történik Orbán és Matolcsy között?

Matolcsy György és Orbán Viktor a nemzeti tőkésosztály létrehozásán dolgozik (Fotó: Reuters/Balogh László)

A 2010-es kormányváltás után Orbán Viktor egyik legfőbb szövetségese Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lett, akit a kormányfő többször is a jobb kezének nevezett. Ezért – bár monetáris tapasztalata nem nagyon volt Matolcsynak – 2013-ban őt választották jegybankelnöknek a leköszönő Simor András helyére. Akkoriban Orbán arról beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) és a kormánynak támogatnia kell egymás munkáját, ami Simor András elnöksége idején nem igazán valósult meg. Matolcsy és a miniszteri széket utána elfoglaló Varga Mihály között mindig is volt feszültség a követendő gazdaságpolitikát illetően. Hosszú ideig azonban úgy tűnt, Orbán inkább a szabadon szárnyaló Matolcsy tanácsait fogadja meg, semmint a klasszikus, szigorú pénzügyér Varga elképzeléseit.

Először 2018 nyarán jött ki a jegybank „180 lépés a magyar gazdaság fenntartható felzárkóztatásért” című versenyképességi programjával, amelyben alapvetően szembement az addigi, és mint utóbb kiderült, a jövőbeni orbáni politikával. Gyakorlatilag a tudásalapú társadalom képét vázolta fel Orbán múlt századi munkaalapú elképzelésével szemben, középpontba helyezve az egészségügyet és az oktatást, mint alapot, illetve az innovációt. Az MNB szerint ha Magyarország végre tud hajtani egy átfogó versenyképességi fordulatot, azzal biztosíthatja, hogy 2030-ra megközelítsük az osztrák fejlettségi szint 80-90 százalékát. Akkoriban kormányoldalon ezt a programot még a jó együttműködés eredményének tekintették, vagyis úgy értékelték, így kell a jegybanknak segíteni a kormány munkáját.

Erről is olvashat a teljes cikkben:
– Mikor kezdett eszkalálódni az ellentét?
– Mi jelentette a legnagyobb pofont Matolcsytól Orbánnak?
– Mit üzentek Orbánék Matolcsynak?
– Mi fájhatott a legjobban a miniszterelnöknek?

A válaszokat és a teljes elemzést a Magyar Hang március 5-én megjelent 2021/10. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen (részletek itt) online!