Ötven nap, hatvan ország Washington híváslistáján – Budapest még vár a sorára

Ötven nap, hatvan ország Washington híváslistáján – Budapest még vár a sorára

Joe Biden amerikai elnök aláírja a beiktatási, valamint a kormányzati tisztségekre jelölt személyek jelöléséről szóló dokumentumokat a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitolium elnöki irodájában 2021. január 20-án, beiktatása napján (Fotó: MTI/EPA/Pool/Jim Lo Scalzo)

Gurzó Ákos jelenti az Egyesült Államokból

A Biden-kormányzat hivatalba lépését követő első ötven napban mintegy hatvan ország kormányfőjével vagy diplomáciai vezetőjével beszélt telefonon az amerikai elnök és a külügyminiszter. Az országok sorát hagyományosan Kanada és Mexikó nyitotta, de olyan egzotikus helyszínek is helyet kaptak a listán, mint a Zöldfoki-szigetek. Magyarországra még nem jutott ideje se Joe Bidennek, se Antony Blinkennek, de a lengyelekkel és a csehekkel már beszéltek. Szlovákia telefonhívás helyett kitiltási botrányt kapott Washingtontól.

Joe Biden a szokásoknak megfelelően a szomszédokat, valamint a legnagyobb európai szövetségeseket, így az Egyesült Királyságot, Franciaországot és Németországot hívta fel telefonon a hivatalba lépését követő egy hétben. A lista azóta még egy tucatnyi országgal bővült az elmúlt ötven napban: leginkább gazdasági nagyhatalmakkal és a Washington számára geopolitikailag fontos államokkal. A fehér házi dokumentumok szerint Közép-Európából senkivel sem beszélt még Joe Biden.

Az amerikai külügyminiszter azonban természetesen főnökénél sokkal aktívabb volt a kétoldalú kapcsolatok ápolásában. Antony Blinken eddigi hivatalos híváslistáján nagyjából hatvan ország szerepel a világ minden részéről, köztük a Zöldfoki-szigetek is.

  • A nyilvánosság előtt a magyar kormány eddig csak egy esetben jelent meg hangsúlyosan a Biden-adminisztráció kommunikációjában
  • A Biden-kormányzat szinte minden vezető szintjén találni magyar származásúakat vagy magyarországi személyes tapasztalattal rendelkezőket

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!