Egyelőre szinte semmire sem lehet használni az új palackvisszaváltókat

Egyelőre szinte semmire sem lehet használni az új palackvisszaváltókat

A Repont automata sajtóbemutatója 2023 novemberében (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

Elvileg január 1-jétől működik Magyarországon az italos palackok új visszaváltási rendszere, de mivel a gyártók fél év haladékot kaptak a visszaváltható termékekre való áttérésre, az élelmiszerüzletek bejáratánál telepített automatákat gyakorlatilag semmire sem lehet jelenleg használni. A nagyobb baj az új rendszerrel az, hogy bár szinte százszázalékos visszaváltási arányt lehet vele elérni, az alapvető problémát – az egyszer használatos flakonok használatát – inkább elősegíti, semmint hogy visszaszorítaná.

Az új és látványos visszaváltó automaták ott vannak minden nagyobb közért bejáratánál, eltéveszteni sem lehet őket. Nem ezeket volt tehát nehéz megtalálni, hanem azt a palackot, amit vissza lehet váltani bennük. Ilyenből hosszas keresés után mindössze egyfélét találtunk, pedig több áruházlánc üzleteiben is érdeklődtünk. Az Aldi promóciós videójában az Aqua+ ízesített ásványvíz flakonjával mutatták be, hogyan kell használni az automatákat, ez vezetett nyomra. De ezt sem volt egyszerű megtalálni, mert az Aldiban az első megkérdezett eladó nem is tudott arról, hogy ők már forgalmaznak visszaváltható palackot. A második már jobban tájékozott volt, és az automatákkal szemben elhelyezett flakonokhoz irányított.

Vettem két különböző ízűt, és a pénztáros figyelmeztetett, hogy az árában benne van az ötvenforintos betéti díj (majd enyhén furcsállotta, hogy tudok erről, és ennek ellenére is meg kívánom vásárolni). A palackok tartalmát megittuk – ez volt a teszt legnehezebb része –, majd visszavittem a Lidlbe, tesztelendő a rendszer üzletek közötti átjárhatóságát. Minthogy minden tájékoztatóban figyelmeztetnek, hogy ne gyűrjük össze a palackot, mert úgy nem lehet visszaváltani, az egyiket összegyűrtem. És tényleg: ezt nem vette vissza. Amikor kiegyengettem (hiszen mégis ötven forintot fektettem a kísérletbe, amit vissza akartam kapni), már visszaváltotta, kupak sem kellett rá. Nyilván megpróbáltam visszaváltani egy nem visszaváltható PET-palackot is, de a gépet nem lehetett becsapni.

• Mi történik, ha valaki most eljut a kasszáig is?
• Mennyi automatát helyeztek ki eddig?
• Fenntarthatósági szempontból hogyan ítélhető meg ez a rendszer?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 11-ig kapható 2024/14. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!