Palócz Éva: Jobb lett volna egy unalmasabb év

Palócz Éva: Jobb lett volna egy unalmasabb év

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

A covidválságot követően alig elindult kilábalást keresztbeverő orosz agresszió alapjaiban határozta meg a tavalyi évet. Hazánk helyzetét különösen nehézzé tették a korábbi évek hibás gazdaságpolitikai döntései. A gondokat súlyosbította, hogy az éveleji osztogatással kiürült az államkassza, így nem csoda, hogy a kormány képtelen volt finanszírozni az ebben a formában egyébként is értelmetlen rezsicsökkentést. Sorozatunk második részében Palócz Évát, a Kopint-Tárki vezérigazgatóját kérdeztük.

Mozgalmas év van mögöttünk, bár jobban örültünk volna egy unalmasabbnak. 2021 második felére a magyar gazdaság éppen csak kilábalt a covidjárvány okozta gazdasági válságból, aztán 2022. február 24-én arra ébredtünk, hogy Oroszország katonai támadást intézett Ukrajna ellen. A háború közvetlen gazdasági következményei viszonylag korán megjelentek, elsősorban az energia-ellátás bizonytalanná válásával, illetve az energiaárak emelkedésével.

Mindazonáltal, az év első felét még kimagasló gazdasági növekedési ütem jellemezte, amelyet részben a covidválság utáni helyreállítási hatás (az alacsony bázis 2021 első felében), részben pedig a parlamenti választás előtti állami pénzosztás váltott ki. A több háztartási réteget is érintő, mintegy 1500 milliárd forintot kitevő extra támogatások az egekbe lökték a háztartások fogyasztását, ami jelentős mértékben emelte a gazdasági növekedés ütemét. 2022 második negyedévében a háztartások vásárolt fogyasztása 14,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, ami példátlan az elmúlt évtizedekben. Tudni lehetett, hogy ez az erőltetett növekedés nem tartható az év második felében, a kormányzati költekezést kiigazításnak kell követnie. A kiigazítás pedig (amit nevezhetünk megszorításnak is) csökkenti a háztartások jövedelmét, ha nem is közvetlenül (lakossági adóemelés), de közvetve mindenképpen, a vállalati különadók bevezetésével, a kiskereskedelmi hálózatokra kivetett „extraprofit”-adóval, amit végül mégiscsak a fogyasztók, azaz a háztartások fizetnek meg a magasabb árakban.

• 2022 végére a magyar kormány bonyolult beavatkozási hálóba keverte magát
• A szomszédban folyó háború és a világban zajló kaotikus átrendeződések körülményei között ma minden prognózis nagyon bizonytalan
• Jövőre még sajnos nem várhatjuk, hogy nyugodtabb év köszönt ránk

A teljes cikket a Magyar Hang december 22-én megjelent karácsonyi dupla számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Palócz Éva