Indul a nagy egészségügyi átalakítás

Indul a nagy egészségügyi átalakítás

A János Kórház árkádjai. Nem csak a dolgozók bérét kell rendezni (Fotó: Olvasónktól)

Sajtóértesülések szerint elkészült, és rövidesen a kormány elé kerül az egészségügy átalakítását célzó törvényjavaslat. A Medical Online és a Népszava által megszellőztetett tervezetet Pintér Sándor egészségügyért is felelős belügyminiszter jegyzi, és egyebek között szól a szakdolgozói béremelésről, az alapellátás átszervezéséről és új feladatairól, a rendelőintézetek államosításáról, a dolgozók megyéken belüli vezényléséről, a kórházi látogatási rend átszabásáról és a szabad orvosválasztás eltörléséről.

A tervezet szerint az orvosi bérek differenciálására jövőre 130, 2024-ben pedig 142 milliárd forintot irányoznának. Lehetőség lenne arra is, hogy egy szolgálati jogviszonyban álló orvos alapilletményét minősítése alapján ne csak növeljék, hanem akár csökkentsék 20 százalékkal. A kiszivárgott előterjesztés szerint a Belügyminisztérium nem tart szükségesnek társadalmi egyeztetést az egészségügy átalakításának terveiről, mert „annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik”. Az már kiderült, hogy ez utóbbit – vagyis az egyeztetés elhagyását – a kormány nagyon is komolyan gondolja: a Magyar Orvosi Kamara jelezte, hogy az előterjesztésről csak a sajtóból értesültek, a napvilágot látott terveket pedig elfogadhatatlannak tartják.

• Mi hiányzik a tervezetből?
• Milyen rövidtávú nehézségekkel járhat a háziorvosi rendszer átalakítása?
• Pótolhatják-e a hozzátartozók a szakápolókat a kórházakban?
• Hogyan lehetne megteremteni a szabad orvosválasztás feltételeit?

A teljes cikket a Magyar Hang október 7-én megjelent, 2022/41. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!