Réz András: A démonizálás rohadtul veszélyes

Réz András: A démonizálás rohadtul veszélyes

Réz András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

Nem hiszem, hogy bárhová kellene tartozni – mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Réz András. Az esztéta példaként Moldova György kisregényét, a Hitler Magyarországon-t említi. Még az előző kádárizmus Magyarországán játszódik. Itt kerül elő a pártonkívüliségi könyvecske. Amely azt tanúsítja, hogy valaki nem tagja pártnak. A gondolat azért érdekes, mert most megint nagyjából így állunk. Illetve kicsit rosszabbul. A pártonkívüliség az előző kádárizmusban sajátos állapot volt. Mégis megőrizted ezzel együtt is a kontaktust a társadalom egyéb tagjaival. Most meg baromi erős nyomást érez magán mindenki, hogy valahová állnia kell – fejti ki lapunknak.

Szóba kerül, hogy már eleve vita tárgyává válik még a műsorokba való meghívás elfogadása is. – Nemrég az egyik rádió fel is hívott, mondjam el, miért vagyok ott az állami tévé műsorában. Nem is nagyon értettem. Illetve hogy a fenébe ne érteném. Azt, hogy ott vagyok és mondok valamit, nem gondolnám olyan természetű közügynek, amely megéri ezt a nyilvánosságot. Közben meg értem, mert a mesterségesen polarizált csoportjaink állandó önigazolásra vágynak – jegyzi meg Réz András.

• Miért nem szeretne életvezetési tanácsokat osztogatni?
• Mit gondol a Suhajda Szilárd tragédiája körüli vitákról?
• Miért érzi úgy, hogy alig lehet arról beszélni, mi a helyzet a mai magyar filmekkel?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 28-án megjelent, 2023/30. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!