„Sok ilyen botrányt nem tud elviselni az unió”

„Sok ilyen botrányt nem tud elviselni az unió”

2022. október 10-én, a marokkói parlament rabati épületében készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyeztek Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A belga hatóságok korrupciógyanú miatt nyomoznak az Európai Parlament szociáldemokrata alelnöke, Eva Kaili és három másik gyanúsított ellen, akik mostanra mindannyian előzetes letartóztatásban vannak. Novák Zoltán politikai elemző szerint az uniónak sürgős lépéseket kellene tennie, hogy csökkentse az európai uniós politikusok korrupciós kitettségét.

Azzal gyanúsítják őket, hogy vesztegetést fogadtak el, de pénzmosás, bűnszervezet létrehozása és a politikai döntések befolyásolásának kísérlete is szerepel a gyanúsításban. A hatóságok megerősítették a DPA német hírügynökség értesülését, amely szerint Katar lehetett az a meg nem nevezett ország, amely a gyanú szerint megkísérelte, hogy befolyásolja az Európai Unió gazdasági és politikai döntéseit, ám az ország tagadja az érintettségét. A katari külügyminisztérium szerint alaptalanul hozzák összefüggésbe ezekkel a vádakkal a katari kormányt, amely a hatályos nemzetközi jogszabályoknak megfelelően jár el.

Különösen kitettek a korrupciónak az uniós tisztségviselők

A korrupciós botrány számos kommentár szerint megrendítheti a bizalmat az európai intézményrendszerben. Novák Zoltán politikai elemző, a Méltányosság Politikaelemző Intézet munkatársa szerint a mostani eset is azt mutatja, hogy valószínűleg a lobbitevékenységek alaposabb és átláthatóbb szabályozására lenne szükség az Európai Unióban. – Az európai parlamenti képviselők, az Európai Bizottság tagjai és más fontos funkciókat betöltő bürokraták talán a korrupciónak legjobban kitett tisztségviselők a világon. Európában csak rajtuk keresztül tud bárki bármit elérni – mondta a Magyar Hangnak Novák.

• Hogy lehetne csökkenteni az uniós tisztviselők korrupciós kitettségét?
• Miért fontos a lobbizás, és hol a határ lobbi és megvesztegetés között?
• Milyen következményei lehetnek a botránynak?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!