Belgiumban vizsgálati fogságba helyezték az EP korrupcióval gyanúsított alelnökét és társait

Belgiumban vizsgálati fogságba helyezték az EP korrupcióval gyanúsított alelnökét és társait

Eva Kaili egy 2014-es brüsszeli konferencián (Fotó: euranet_plus/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belgiumban vizsgálati fogságba helyezték Eva Kaili görög szocialista európai parlamenti képviselőt (EP) és további három gyanúsítottat, akiket a minap vettek őrizetbe a hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben folytatott nyomozás során – közölték vasárnap belga ügyészségi források, amelyet az MTI is idézett.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke úgy döntött, azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kaili alelnöki hatáskörét. Tisztségéből való végleges eltávolításáról az uniós törvényhozó testület a jövő heti plenáris ülésen fog szavazni.

A brüsszeli Központi Korrupcióellenes Hivatal ügynökei még pénteken több mint tizenöt házkutatást tartottak és több személyt letartóztattak. A beszámolók arról szóltak, hogy az őrizetbe vett személyek között van Luca Visentini, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség újonnan megválasztott főtitkára, Pier-Antonio Panzeri, a szocialista EP-frakció, az S&D volt európai parlamenti képviselője, valamint Francesco Giorgi, Panzeri korábbi parlamenti asszisztense, az S&D képviselőcsoportjának jelenlegi munkatársa és Eva Kaili férje.

A 44 éves korábbi görög televíziós műsorvezető Kaili 2014 óta európai parlamenti képviselő. Péntek késő délután tartottak házkutatást nála, és meghallgatásra vitték. A szövetségi ügyészség megerősítette „egy európai parlamenti képviselő” letartóztatását. Sajtóhírek szerint 600 ezer eurót találtak nála. November 1-jén a Twitteren is megjelent, hogy Kaili találkozott Al Marrival, a katari munkaügyi miniszterrel.

Az ügyészség pénteken közölte, hogy a hatóságok több hónapja gyanúsítanak egy öbölmenti államot az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával. Az ügyészség szerint a vesztegetők jelentős pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal próbálták lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját. A rendőrség az e heti razzia során mintegy 600 ezer eurónyi készpénzt, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket foglalt le.

Eva Kaili EP-alelnök mellett őrizetbe vették élettársát, az olasz Francesco Giorgit. Giorgi egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozik, továbbá a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) nevű, brüsszeli székhelyű civilszervezet alapítója, amely a súlyos emberi jogi jogsértések büntetlensége elleni küzdelmet támogatja. A Fight Impunity brüsszeli irodáját péntek reggel átkutatták a hatóságok. A szervezet elnökét, Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt, valamint feleségét és lányát is letartóztatták pénteken olaszországi otthonukban. A gyanú szerint Panzeri „Marokkó és Katar érdekében politikailag befolyásolta az Európai Parlamentet”, feleségét és lányát pedig bűnszervezetben való részvétellel és pénzmosással gyanúsítják.

Az ügyben érintett egy belga szocialista EP képviselő is, Marc Tarabella, akinek az otthonában szombat este házkutatást tartottak a hatóságok. Az L'Echo című belga napilap értesülése szerint a rendőrség egy több százezer eurót tartalmazó bőröndöt talált Eva Kaili apjánál.

Kaili görögországi anyapártja, a szociáldemokrata Paszok jelezte, a korrupciós vádak miatt azonnali hatállyal kizárják alakulatukból a politikust.