Százkét éves, szépen pöfög, nem borotvapenge, mi az?

Százkét éves, szépen pöfög, nem borotvapenge, mi az?

Balog Dániel és gyűjteménye (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Az újságíró az élet császára. Megteheti ugyanis, hogy húszéves autót tartson. Azzal könnyen elvegyülhet szegény vidékeken riportra érkezve: beáll a harmincéves, kopott Suzuki Swiftek, meggyötört Daewoo Matizok, kis híján elporhadt Opel Astrák közé, látják rajta, hogy nem az a fellengzős fajta, így egyből szóba állnak vele a helyiek. Sőt, a NER-parkolókban sem köpik le a húszéves kocsit – bár ennek leginkább az az oka, hogy oda nem engedik be.

Megrázó helyzetek persze akadnak, ilyen például az, amikor az élet császára leparkol Tolnán (a városban) a hajdani textilgyár egyik üzemcsarnoka előtt, ahol egy lelkes fiatalember, Balog Dániel veterán járműveket dédelget. Itt ugyanis az autója egyszerűen túl fiatal ahhoz, hogy akár egy pillantást is vesztegessenek rá. Cégérként egy régi Hoffer traktor szokott a bejárat mellett állni, az most valami rendezvény miatt nincs itt. A helyén parkol egy 40 és egy 30 éves személyautó, előbbi eladó, utóbbi Dániel hétköznapi szaladgálós kocsija.

Ugrás az időben

Bent a csarnokban a gyakorlott szem azonnal felismeri, mik is vannak kiállítva: izék és bigyók. Továbbá százéves autók, motorkerékpárok, gyújtógyertyák, szódagépek, stabilmotorok meg hozzá nem értő szemmel nézve mindenféle egyéb hogyishívjákok. Stabilmotorból van a legtöbb, 55, ezek szivattyúkat, fűrészeket, darálókat, köszörűket, cséplőgépeket, szecskavágókat, áramfejlesztőket hajtottak hajdanában. Amitől a kollekció páratlan: Balog Dániel nemcsak gyűjti, hanem működőképessé is teszi a gépeket.

• Hogyan alakult ki ez a szenvedély?
• Mi minden található a gyűjteményben?
• Mennyien lehetnek még hozzá hasonló hobbival?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!