Orbánt a bosszúvágy hajtja – Páros interjú Szelényi Zsuzsannával és Stefano Bottonival

Orbánt a bosszúvágy hajtja – Páros interjú Szelényi Zsuzsannával és Stefano Bottonival

Stefano Bottoni és Szelényi Zsuzsanna (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az elmúlt hónapokban két Orbán Viktorról és a Fideszről szóló kötet is az eladási listák élére tört. Az egyik Stefano Bottoni történész a Magyar Hang gondozásában megjelent kötete: A hatalom megszállottja, a másik Szelényi Zsuzsanna Szétzilált ország című könyve. A szerzőkkel arról beszélgettünk, miért tartja nagyon sok magyar ember a pánikgomb fölött a kezét, miért süt a sértettség és a bosszúvágy a Fidesz környezetében lévőkről, és mi a terve Orbán Viktornak az uniós tagságunkkal.

– Milyen szándékkal kezdtek neki a könyvek megírásának?
Szelényi Zsuzsanna: Akkor határoztam el, hogy könyvet írok a tapasztalataimról, amikor 2018-ban befejeztem az aktív politikusi pályafutásomat, és nem indultam újra a választáson. Nagyon sokat tanultam abban az időben, amikor újra politikai szerepet vállaltam, és adta magát, hogy a 2010 utáni időszakot öszszehasonlítsam azzal, amikor a rendszerváltás idején a Fidesz keretein belül politizáltam. A 2010-es években rengeteget kellett erről nyilatkoznom, éreztem, hogy az embereket foglalkoztatja ez a téma. Az volt a szándékom, hogy megosszam a tapasztalataimat a Magyarországon történtekkel kapcsolatban. Egyébként a kötet először angolul jelent meg, magyarul csak az idén.

Stefano Bottoni: Körülbelül ugyanakkor kezdtük el írni a könyveket. Engem 2018-ban, a választás után kért fel egy olasz kiadó, hogy írjak Orbánról egy autokrata vezetőkről és diktátorokról szóló sorozat részeként. Akkoriban jelent meg kötetük Trumpról és Erdoganról is. Ekkor már közel egy évtizedes elemzői múlt állt mögöttem, gyakran keresett meg az olasz sajtó, amikor Magyarországról esett szó. A felkérés egy gyorsan fogyasztható, 100–150 oldalas portréra vonatkozott, ám munka közben rájöttem, hogy amit írok, az sokkal több annál, amit kérnek. Úgy döntöttem, hogy alaposabb munkát teszek le az asztalra, és megpróbálok pályaívet rajzolni a magyar miniszterelnökről. Az olasz kiadás inkább politikai vázlat volt, a magyar inkább történelemkönyv.

– Magyarországon mindkét könyv rendkívüli siker lett. Számítottak rá, hogy ilyen erőteljes érdeklődést kelt a téma?
Sz. Zs.: Nem ért váratlanul, hogy itthon sokan érdeklődnek a téma iránt, a könyvem angol kiadása is jól fogyott. Az viszont meglepett, hogy a könyvvásár után hetekkel is mindkettőnk kötete az eladási listák élvonalában van. Gondolom, azért, mert a választási eredmények után nagyfokú kiábrándultság van jelen a társadalomban. Az emberek szeretnék megérteni, mi történt, mi történik, és sokan a jövőt is szeretnék kiolvasni a könyvből. Olyan emberek is, akik aktívan érdeklődnek a közélet iránt, azt mondták nekem, hogy megvilágosító élmény volt számukra a kötet elolvasása. Ez alapján úgy gondolom, érdemes volt megírnom.

S. B.: Én nem számítottam ekkora sikerre, és talán a kiadóm, a Magyar Hang munkatársai sem gondolták, hogy egy hét után újra kell nyomni a könyvet. A siker arra mutatott rá, hogy rengeteg ember tartja kezét a pánikgomb fölött, sokan érzik úgy, hogy nagy a baj. Talán nincs a fejükben egy racionális magyarázat az aggodalmaikra, de megpróbálnak válaszokat és megoldásokat keresni. Még azok is, akik szociológusi vagy politológusi szemmel olvassák, felteszik a kérdést: hogy a fenébe jutottunk idáig? Ki vagy kik a hibásak abban, hogy itt tartunk? Hol van a saját szerepünk az események láncolatában? Válaszokat várnak a könyvtől és tőlem is. Pedig el szoktam mondani, hogy én sem tudom, mikor fog megbukni Orbán Viktor. Sőt, nem is azért írtam a könyvet, hogy vigaszt nyújtsak, ehelyett a múlt, a jelen és a jövő folyamatait igyekszem elemezni.

• Hogyan lehet jellemezni Orbán Viktor karakterét?
• Hogy lett a fideszes identitás része a sértettség?
• Mi a Fidesz legsikeresebb eszköze a hatalom megtartásában?
• Mi kell ahhoz, hogy változások legyenek?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap augusztus 11-én megjelent, 2023/32. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!