Egyre aggasztóbb a bébitápszerhiány az Egyesült Államokban

Egyre aggasztóbb a bébitápszerhiány az Egyesült Államokban

Üres tápszeres polcok a Washington állambeli Monroe-ban. (Fotó: Wikipédia)

Az Egyesült Államokban egyre aggasztóbb a bébitápszerhiány. Kétségbeesett szülők több száz kilométert autóznak a csecsemőjük táplálásához elengedhetetlen készítmény beszerzéséért, de boltról boltra járva csak kifosztott polcokat találnak. Az E-bayen sokszoros áron kínálják a tápszert, miközben a gyerekorvosok már házilag elkészíthető helyettesítőélelemmel kísérleteznek, a kormány pedig egyelőre tehetetlennek látszik. És persze megjelentek a kárörvendő szoptatáspártiak is.

A néhány héttel ezelőtti állapotok szerint a (normális körülmények között) kapható bébitápszerek 43 százaléka kifogyott az amerikai kiskereskedelmi hálózatok raktárkészleteiből. Sok nyilatkozó szülő „rém álomként” írta le a szituációt. Bármely élelmiszer elérhetetlenségét sokként élnék meg a fogyasztói társadalomban szocializálódott vásárlók, de elképzelni sem lehet annál aggasztóbb helyzetet, mint amikor az az élelmiszercsoport válik hiánycikké, amitől a kisbabánk megfelelő táplálása függ.

Az okok sokrétűek, de két tényező emelkedik ki közülük. A pandémia miatt általános zavar támadt az ellátási láncokban, amelyek hógolyószerűen továbbgyűrűznek az egész rendszerben, és számos termék gyártását nehezítik vagy akár el is lehetetleníthetik. Nem kivétel ez alól a bébitápszer sem, amely így Amerikában nem gyártható olyan ütemben, mint az a keresletnek megfelelő lenne. Ennél akutabb ok, hogy februárban az egyik legnagyobb amerikai tápszergyártó, az Abbott Laboratories a hatóságok utasítására bezárta a michigani Sturgisben lévő hatalmas tápszergyárát, miután az egyik terméküket vissza kellett hívniuk. A visszahívás oka, hogy a tápszert fogyasztó csecsemők közül négyen bakteriális fertőzést kaptak, és ketten meghaltak. A cég szerint nincs összefüggés a termék és a fertőzés között.

• Mi okozta a hiányt?
• Mit próbáltak tenni ellene?
• Mi várható a jövőben?

A teljes cikket a Magyar Hang június 3-án megjelent, 2022/23. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!