Katedráról a babahordozók piacára

Katedráról a babahordozók piacára

Diákok állnak ki a pedagógusok mellett (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Fotó: Végh László

Több mint harminc év után otthagyta a tanári pályát Szendrei Zoltán kémia–fizika–matematika szakos tanár, aki aktívan részt vett a pedagógustiltakozásokban és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) képviseletében a sztrájktárgyalásokon is. Az 57 éves dunaújvárosi pedagógus kereskedelmi vállalkozásba kezd, babahordozó eszközöket fog gyártatni és forgalmazni. Nem fél a tanulástól, harmadik diplomáját is ötvenéves kora után szerezte.

Sokan felkapták a fejüket, amikor Szűcs Tamás, a PDSZ egykori elnöke buszvezetőnek állt. A miskolci gimnázium tanára számára a pedagógus-státusztörvény elfogadása volt az utolsó csepp a pohárban. Ma már céges különjáratokat vezet, a tanári fizetés nagyjából duplájáért dolgozik. Három évtizedet töltött a pedagógusi pályán. Akárcsak PDSZ-es kollégája, a dunaújvárosi Szendrei Zoltán, aki most szintén otthagyja a tanítást: a fizika–kémia–matematika szakos gimnáziumi tanár novemberben már a felmentési idejét tölti, decembertől pedig vállalkozó lesz.

Ő szeptemberben jelentette be, hogy nem fogja aláírni az új szerződését. Szerinte a státusztörvény alapján harminc év tapasztalattal, három diplomával legalább 700 ezer forintos bruttó fizetést kellett volna ajánlania a tankerületnek, hiszen a most elfogadott szabályozás szerint a pedagógusfizetés bruttó 440 és nettó 1 millió 65 ezer forint közé esik – végzettségtől, teljesítménytől és tapasztalattól függően. Legalábbis elméletben. A legtöbb pedagógusnak azonban az volt a tapasztalata, hogy a tankerület nem hajlandó egyéni béralkura.

• Miért érintette rosszul már a 2012-es oktatási reform?
• Miért gondolja, hogy nem lesz gond számára az újrakezdés?
• Mi fog hiányozni a tanításból?
• És miért éppen babahordozó eszközökkel kereskedne?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!