Te vagy a fény az éjszakában?

Te vagy a fény az éjszakában?

Tyerjánszki Tamás (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Szarvasija kis túlzással minden KGST-piacos háztartásnak volt. Jó eséllyel van is még. A márka megszűnt ugyan, a strapabíró régi készülékek elketyegnek még egy ideig. Egy fiatal mérnök nem hagyta veszni a helyi tudást és tapasztalatot: a cég megszűnése után elkezdett eredeti, fémből készült Szarvasi lámpákat gyártani.

Tyerjánszki Tamás vállalkozásának a Szarvasi Lámpa Manufaktúra nevet adta. Nem vitatkozom a nevet illetően, pedig a manufaktúra az etimológiai szótár szerint kézműves technikával, de munkamegosztás alapján termelő (XVI–XVIII. századi) üzemet jelent. Márpedig Tamás kézműves technikákkal ugyan, de egyedül dolgozik.

Tyerjánszki Tamásnak azért is tetszett meg a Szarvasi géplámpa, amit először gyártani kezdett, mert régi stílusú. Nincsen benne műanyag, ebből fakadóan nem versenyez az olcsó kínai termékekkel. – Mert az ottaniak bármit lefröccsöntenek műanyagból. Ez a lámpa viszont masszív, igazán iparos dolog – mondja Tamás. Kedvelik, keresték, keresik – teszi hozzá.

A teljes riportot a Magyar Hang január 29-én megjelent 2021/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületen online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!