Tízezrek várnak ellátásra

Tízezrek várnak ellátásra

Képünk illusztráció! (Forrás: Unsplash)

A koronavírus-járvány ötödik hullámának lecsengése után, nyár elején újraindultak a halaszthatónak minősülő egészségügyi beavatkozások. Ám ennek egyelőre kevés látszata van: a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatbázisa alapján továbbra is meghaladja az 55 ezret a műtéti várólistákon szereplők száma országosan.

Csípőprotézis-műtétre például közel 8600-an várakoznak, átlagosan 145 napot – a leghosszabb időt, 244 napot a Dél-Dunántúlon, a szerencsés dél-alföldiek csak 63 napot –, míg szürkehályog-műtétre 18 ezren várnak átlagosan bő két hónapot. Térdprotézisre közel 11 ezer embernek lenne szüksége, ők országos átlagban 242 nap után kerülhetnek kés alá, de például a nyugat- és dél-dunántúli régiókban 420, illetve 459 napos várólistával kell szembesülniük. Nem sokkal jobb a helyzete azoknak sem, akik jelentős kiterjesztett gerincműtétre várnak: ilyen beavatkozásra országosan 312-en jelentkeztek be, ebből 301-en a Budai Egészségközpont listáján szerepelnek, előreláthatóan 287 napig. Sérvműtétre 2382 embernek lenne szüksége, és átlagosan 40 nap alatt sorra is kerülnek, érdekesség ugyanakkor, hogy míg több régi- óban 2–4 héten belül sorra lehet kerülni, addig a fővárosban (Nyugat-Közép-Magyarország) 144, a Dél-Alföldön 76 napot kell várni.

• Mint mondott az állami tisztségviselőktől szokatlan nyíltsággal a NEAK főigazgatója?
• Mi nehezíti a várólisták lefaragását?
• Európai összehasonlításban hogy állunk ezen a téren?

A teljes cikket a Magyar Hang július 22-én megjelent, 2022/30. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!