Tovább halad a merkeli úton a CDU, de sokan hiányolják a programot

Tovább halad a merkeli úton a CDU, de sokan hiányolják a programot

Armin Laschet CDU-elnökké választása után 2020. január 16-án (Fotó: /Facebook/CDU)

Bal- és jobbszélről is kritikákat kapott Armin Laschet CDU-elnökké választása alkalmából, miközben az új elnöknek meg kell küzdenie a párt megosztottságával is: a tagság csaknem fele riválisát, Friedrich Merzet támogatta. A megosztottság a sajtót és a koalíciós partner Német Szociáldemokrata Pártot is aggasztja.

A német politikai szereplők nagy része a jó együttműködés reményében gratulált a CDU hétvégén megválasztott új elnökének, Armin Laschetnek, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnökének. Szemben második körbe jutott riválisával, Friedrich Merz-cel, aki a várakozások szerint jobbra vitte volna a német kormánypártot, Armin Laschetre a pragmatikus, középen álló merkeli politika továbbvivőjeként tekintenek.

A Baloldal (Die Linke) és a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) azok a pártok, amelyek a fentieket nem feltétlenül tartják pozitív jelzőknek. A Baloldal poltikusai több aggályt is megfogalmaztak: a párt társelnöke és szövetségi parlamenti képviselője, Katja Kipping azt írta a Twitteren: egyelőre csak új pártelnöke van a CDU-nak, de kancellárjelöltje még közel sincs. És bárki lesz is a kancellárjelölt a végén, szerinte a CDU nem lesz képes megfelelően kivezetni a válságból az országot.

Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a teljes cikkből:
– Miért lehet hasznára a konzervatívabb Friedrich Merz Armin Laschetnek?
– Milyen kérdéseket vetett fel az elnökválasztás?
– Mi okozhatta Annegret Kramp-Karrenbauer kudarcát?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!