Továbbra is aktív az Iszlám Állam

Továbbra is aktív az Iszlám Állam

Tálib harcos egy romos háznál 2023. február 14-én, miután az este az afgán biztonsági erők rajtaütöttek az Iszlám Állam terrorszervezet egyik kabuli rejtekhelyén (Fotó: MTI/EPA)

Sikerült likvidálniuk az amerikaiaknak Hálid Ájid Ahmed al-Dzsabúrit, az Iszlám Állam (IÁ) európai merényletek megszervezéséért felelős parancsnokát Szíria északnyugati részén – jelentette be az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnokság (CENTCOM). A szervezet abban bízik, hogy a parancsnok halála egy időre megbénítja a külföldi merényletekkel foglalkozó csoportot. A CENTCOM vezetője ugyanakkor figyelmeztetett: habár a terrorszervezet meggyengült, még mindig képes merényleteket végrehajtani a Közel-Keleten, sőt nem hagyott fel azzal sem, hogy a régión túlra is kiterjessze tevékenységét.

Hogy a terrorkalifátus továbbra is veszélyt jelent a térség országaira, az ENSZ még márciusban figyelmeztetett: a világszervezet becslései szerint az IÁ-nak akár 5-7 ezer tagja és szimpatizánsa is lehet még Irakban és Szíriában, ezeknek a fele harcosként vesz részt a szervezetben.
Ami az IÁ iraki követőit illeti, ők az ország a kurd területekről délre eső egyes területekre szorultak vissza, ahol időről időre támadásokat hajtanak végre az iraki hadsereg egységei ellen. Ilyen támadásokból több is volt az elmúlt hónapokban, február végén a terrorkalifátus Amaq hírügynöksége arról számolt be, hogy a fegyveresei tűz alá vették Dijála tartományban az iraki hadsereg járőreit, akik éppen az IÁ állásait próbálták megrohanni. Az esetnek akkor nem volt halálos áldozata, azonban a dzsihadisták al-Hadar melletti akciójának már igen: itt a terroristák az iraki hadsereg járművét robbantották fel.

• Hol tartotta meg a hídfőállását még az Iszlám Állam?
• Miért nehéz végezni a terrorszervezettel?
• Változást hozhat al-Dzsabúri likvidálása?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!