Újabb remek vakcina készült el – de lesz rá igény?

Újabb remek vakcina készült el – de lesz rá igény?

Egy texasi önkéntest oltanak a Novavax vakcinájával a fázis–3-as vizsgálatban (Fotó: Matt Feldman/Novavax)

Az amerikai Novavax cég rázós tesztfolyamat után bejelentette, hogy az ő Covid–19-vakcinájuk is van olyan jó, mint a Pfizer vagy a Moderna, és a közepes vagy nagyon súlyos megbetegedést teljesen kivédi. Ráadásul a többi oltóanyagtól teljesen eltérő, fehérjealapú technológiát használnak, ami sokat segíthet a vakcina felhasználhatóságában. De ezzel elkéstek, a nyugati világban már Dunát lehet rekeszteni a Pfizerrel. Talán a jövőre várt emlékeztető oltási körben ők is részt vehetnek, de most valószínűbb, hogy a szegényebb világban lesz igazán keresnivalójuk.

A Novavax sem nem új, sem nem nagy cég. 1987-ben alapították, tavalyi árbevétele 475 millió dollár volt (ami ezen a pályán nem számít soknak). Vakcinafejlesztéssel foglalkoznak, csakhogy az eddigi 34 éves történetük során egyetlen általuk fejlesztett oltóanyag sem jutott el az engedélyezésig, mind elbukott a laboratóriumi vagy klinikai tesztek valamely fázisánál. Ennek ellenére bevették őket a Trump-adminisztráció által a covidvakcina mihamarabbi kifejlesztése érdekében életre hívott Operation Warp Speed állami támogatási programba. 1,6 milliárd dollárt kaptak az amerikai kormánytól 100 millió dózis oltóanyag jövőbeli szállításáért cserébe.

Az oltás elkészült, de Amerikának egyszerűen nem kell – vagy legalábbis most nem kell.

• Mi köze a vakcinának a sereghernyókhoz?
• Miért volt rázós a tesztelési folyamat?
• Mi lehet az előnye az új vakcinának?

A teljes interjút a Magyar Hang június 25-én megjelent 2021/26. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!