Hiába van elég gép, ha nincs radiológus

Hiába van elég gép, ha nincs radiológus

Ultrahangos vizsgálat a hatvani Albert Schweitzer Kórház (Fotó: MTI/Komka Péter)

A megyei centrumkórházakban még nincs nagyobb fennakadás az ultrahangvizsgálatok terén, de a kisebb vidéki ellátóhelyeken már egyre komolyabb kihívásokkal küzd a szakterület. Ennek oka nem az eszközök hiánya – egy ultrahangkészülék ára néhány millió forint, ami eltörpül egy CT- vagy MR-gép több száz milliós vagy akár milliárdos költsége mellett –, hanem az, hogy nincs elég radiológus szakorvos.

Az ultrahang egy olyan képalkotó technika, mely során az emberi fül számára nem hallható hanghullámok segítségével alkotható kép a páciens lágyszöveteiről. Az eljárás amellett, hogy olcsón beszerezhető eszközparkot igényel, nem jár veszélyekkel és kockázatokkal, nem véletlen, hogy ma már az egyik legalapvetőbb képalkotó diagnosztikai eljárások egyike. Ugyanakkor van egy hatalmas hátulütője: a vizsgálat elvégzéséhez nem elegendő egy szakasszisztens jelenléte, és nem lehetséges a leletek távolról való kiértékelése sem – ahogy ez más képalkotó eljárásoknál megszokott –, a vizsgálatot ugyanis szakorvosnak kell végeznie. Akik más orvosi szakmákhoz hasonlóan először a kisebb, de a regionális ellátás szempontjából fontos ellátóhelyekről fogynak el.

• Mely régiókban jelent a legnagyobb problémát a radiológusok hiánya?
• Hogyan próbálják áthidalni a szakemberhiányt az intézmények a jelenlegi eszközeikkel?
• Milyen hosszútávú megoldások jöhetnek szóba?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 11-ig kapható 2024/14. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!