Válasz Kiss Viktornak

Válasz Kiss Viktornak

A Szentkirályi Magyarország Kft. nagy teljesítményű PET-palackozó gyártósora 2023. június 2-án (Fotó: MTI/Ujvári Sándor)

Köszönettel tartozom Kiss Viktornak Miért nem szeretjük a zöldeket? címmel megjelent írásomra adott tartalmas válaszáért (Nem kell félni az antikapitalista baloldaltól). Amikor véleményét kérve a cikket elküldtem neki, arra persze nem számítottam, hogy barátságos gesztusomat a gyűlölet jelének tekinti majd, amit szerinte a baloldaltól való zsigeri rettegés és a zöldmozgalom súlyos veresége felett érzett szorongás vált ki belőlem. Így, szó szerint. Érdekes megközelítés, mindenesetre.

Célom az ökológiai politika alapelveinek bemutatása volt, ezért igyekeztem azokat megkülönböztetni az antikapitalista baloldal programjától, ez tény. Ironikus megjegyzésem éle azonban – hogy a többség által baloldalinak tartott zöldek elutasításában szerepet játszanak a baloldallal szemben táplált régi előítéletek – nem a baloldal ellen irányult, hanem azok ellen, akik így gondolkodnak. Vitapartnerem ebből arra következtetett, hogy én jobboldali vagyok. Nem vagyok az. Már csak azért sem lehetek, mert a XIX. századtól örökölt baloldal-jobboldal szembeállítást alkalmatlannak tartom arra, hogy eligazodjunk a XXI. század kihívására adott politikai válaszok között. A Kiss Viktor által hangoztatott örök baloldal eszméjét történelmietlennek, marxista gondolkodóhoz méltatlannak vélem. „Akik a fennálló viszonyokat meg akarják változtatni”, azok nem okvetlenül baloldaliak, lehetnek éppenséggel zöldek is, vagy jobboldali radikálisok, esetleg vallási fundamentalisták, polgári demokraták, ez ugye függ attól is, hogy mi az, amin éppen változtatnának.

A teljes cikket a Magyar Hang október 6-án-án megjelent, 2023/40. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!