Választott a süllyedő makói telep: „megnyerte Orbán, megünnepeltük”

Választott a süllyedő makói telep: „megnyerte Orbán, megünnepeltük”

Napsütés, piros fotel, csíki sör. Idill a makói honvédtelepi alvégen 2022. április 4-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Nem disznó, hanem marha. Nem választási csalás, csak születésnap. Makón, a szó szerint süllyedő Honvédtelepen kaptuk ezeket a válaszokat arra a felvetésre, hogy valóban járt-e hús a megfelelő helyre húzott ikszért az országgyűlési voksolás napján. Ezt és a szavazók szállítását – egy ember kivételével – mindenki tagadta, a Fidesz-szimpátiát viszont senki.

(…)

– Itt születésnap volt tegnap – mondja egy férfi, aki azt szeretné, ha csak a keresztnevét írnánk le. Gábor egy hiányos kerítésű, bezárt italboltra mutat, nagy nehezen sikerül csak leolvasni a foszló cégéren a feliratot: Mámor. Az üzlethelyiség udvarán hamukupacok és fekete zsákok hevernek, bennük Csíki Sör-ös üvegek. A tegnapi buli nyomai. A felbontott úttest mellett Lázár János, a Fidesz–KDNP helyi jelöltje mosolyog ránk egy plakátról. A hódmezővásárhelyi politikus portréja mögött romos ház, alatta kihúzott sárga szalag: gázveszélyre figyelmeztet.

Hétfő van, a 2022-es országgyűlési választás másnapja.

A választási szabályok betartását ellenőrző és a szavazatok eladása ellen küzdő Tiszta Szavazás írta meg április 3-án, hogy őrszemeik kiszúrták, a makói Tulipán utcai és a Királyhegyesi utcai szavazókör elől egy honvédtelepi címre vitték a választókat, ahol „a megfelelő helyre behúzott szavazatért öt adag húst adtak a disznóvágásból visszamaradt húsokból”. Az egyik szóban forgó szavazókörben Lázár a voksok több mint 60, a másikban 80 százalékát kapta meg.

– Nem volt ilyen! – utasítja vissza a vádakat öblös hangján egy sarokra kitett piros fotelben ülve Rafael István. Bokájánál egy üveg bontatlan üveg Csíki, fején hófehér Surda-kalap, amely szinte beleolvad a meszelt rakott falba, és az árnyékot alig adó szilvafavirágba. Nem szeretné, ha fotó készülne róla mert ő „már nem bízik senkiben”.
– Nem kaptunk semmit! – vágja rá István mellől még reszelősebben Estás Péter.
– Hát főztek ott, de nem azért, hogy szavazzunk. Adtak húst, de hát, ha mi összefogunk, akkor is szoktunk főzni, például itt.

(...)

• „Tizennégy bogrács volt, tizennégyen főztek.”
• „Úgy döntöttünk, hogy ne legyen háború. És ne éhezzünk.”
• „Nem felejtették el, hogy egykor miket mondott róluk Jakab Péter.”

 

A teljes cikket a Magyar Hang április 8-án megjelent, 2022/15. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!