Válságkezelés vagy a hatalom diadala?

Válságkezelés vagy a hatalom diadala?

Orbán Viktor a leendő kormányról tárgyalt a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldal)

Legalább négy, de inkább hat „gazdasági jellegű” minisztériumnak kellene összehangoltan kezelnie az egyre mélyülő válságot, ráadásul az ötödik Orbán-kormány számos minisztere arra kényszerül, hogy régi ellenlábasával működjön együtt. A Magyar Hang a gazdasági és politikai elemzőkön kívül kormányközeli, illetve a kormány munkájára rálátó forrásokat is kérdezett a kormányalakításról. Nagy részük úgy vélekedett: a fő elv a pártlogika volt.

Szűken számolva legalább négy, de inkább hat „gazdasági jellegű” minisztériuma van a nemrég megalakult ötödik Fidesz-kormánynak. Orbán Viktor átrajzolta a kormány szerkezetét, újra az asztalhoz hívta korábbi „erős embereit”, Lázár Jánost építési és beruházási miniszterként, Navracsics Tibort területfejlesztésért és uniós forrásokért felelős miniszterként. Külgazdasági miniszterként Szijjártó Péternek, pénzügyminiszterként Varga Mihálynak, gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként Nagy Mártonnak és a technológiai és ipari miniszterként Palkovics Lászlónak is gazdasági jellegű tárcája van.

Több, korábban megjelent elemzés szerint tisztán hatalomtechnikai szempontok vezették a miniszterelnököt, amikor úgy osztotta szét a területeket, hogy a miniszterek egymás közti és külső konfliktusaik miatt se tudjanak a fejére nőni – erre példa Nagy Márton és ellenlábasa, a jegybankelnök Matolcsy György, illetve Pintér Sándor és Rogán Antal közös munkára kényszerítése. Az „erős emberek” tornasorba állításával világossá tette: nincs politikai erőközpont a rendszeren kívül.

A Magyar Hang háttérbeszélgetéseiből az derült ki, hogy a kormányhoz közel álló források egy része is így értelmezi a helyzetet: a legfőbb kormányalakító szempontnak a pártlogikát, nem a társadalmi igényeket látják. Van viszont olyan kormányközeli szereplő is, aki szerint a hatékony válságkezelésre is gondolt a miniszterelnök, amikor átrajzolta a kormány szerkezetét. 

• Kiktől tart Orbán Viktor?
• Miért kellene hat gazdasági miniszter egy válság kezeléséhez?
• Mit várnak Pintér Sándortól az egészségügy és az oktatás területén? 
• Miért van szükség Navracsics Tiborra?

A teljes cikket a Magyar Hang május 20-án megjelent, 2022/21. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!